Smakosze.pl
skórki mandarynki

canva/Ihar Leichonak

Jak pozbyć się moli spożywczych?

20 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mole spożywcze są prawdziwym utrapieniem. Potrafią pojawić się nawet w najbardziej zadbanej kuchni. Często bowiem przynosimy je do domu wraz z zakupami. Co prawda nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale potrafią zniszczyć zapasy żywności. Dziś zdradzimy ci kilka sposobów na to, jak pozbyć się moli spożywczych.

Mole spożywcze to niepozorne, małe, beżowe motylki. Gdy zalęgną się w kuchennych zapasach, co rusz wyfruwają z kuchennej szafki czy spiżarni, wywołując w tobie złość. Wyrzucasz sobie zwykle, że zalęgły się, bo nie masz czasu na regularne porządki w kuchni.

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

CZYTAJ DALEJ

Jednak nie koniecznie ich obecność jest twoją winą. Mole bowiem często przynoszone są do domu w opakowaniu mąki czy kaszy. Mają wtedy zwykle postać jaj lub małych larw, więc trudno je zauważyć. Widzimy je dopiero gdy urosną lub zamienią się w dorosłą postać. Mole mogą też wpaść do ciebie przez okno czy przez kratkę wentylacyjną od sąsiada w bloku.

Mole lubią ciemne i ciepłe miejsca oraz dostęp żywności. Szczególnie chętnie opanowują zapasy przetworów zbożowych, ziaren, orzechów, suszonych owoców, przypraw, a nawet czekolady. Dorosłe owady, czyli nasze motylki, składają wiele małych jajeczek, co wygląda jak pajęczyna. Potem wykluwają się z nich larwy, które potrafią przedostawać się nawet do i z kartonowych oraz foliowych opakowań.

Gdy zauważysz w wysypywanej mące albo kaszy jakby nitki czy też pajęczynę, która nie pozwala się jej swobodnie sypać, oznacza to, że masz problem z molami. Musisz więc jak najszybciej podjąć z nimi walkę.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Niestety musisz zacząć od przejrzenia zapasów jedzenia i wyrzucenia zaatakowanej żywności. Gdy tylko zauważysz w producie niteczki, korytarze, larwy lub dorosłe owady, zapakuj je szczelnie do foliowych worków i wynieś do śmietnika.

Potem przystąp do odkurzania, czyszczenia i przecierania. Nie tylko szafek, ale też przestrzeni między nimi, wszelkich zakamarków, ścian, sufitów i podłogi. Po odkurzaniu koniecznie wynieś do śmietnika też worek z odkurzacza. Powierzchnie szafek przetrzyj wodą z mydłem i octem. Potem zastosuj środki, które będą odstraszać ewentualnych intruzów.

Do kuchennej szafki możesz włożyć skórkę z mandarynek, pomarańczy czy cytryn. Warto też wbić w nie kilka goździków. Aromat cytrusów i goździków skutecznie odstrasza mole. Na bazie cytrusowych skórek możesz też przygotować preparat do przemywania szafek.

Do szafek i pojemników, w których trzymasz produkty szczególnie podatne na zainfekowanie molami, możesz też włożyć listki laurowe. Ich zapach odstrasza mole, nie wpływając przy tym na smak produktów.

Inne sposoby na mole

Jeśli nie chcesz stwarzać molom dogodnych warunków do namnażania się, często wietrz kuchenne szafki i szuflady. Mole nie lubią przeciągów.

W kuchni możesz też ustawić specjalne pułapki. Nie musisz ich kupować, możesz zrobić sama. Jak? Na przykład wlewając do miseczki ocet winny lub wytrawne wino. Gdy zaś chcesz odstraszyć mole, wstaw do szafki miseczkę z podgrzanym octem.

Na naszych stronach znajdziesz też inne kuchenne porady. Sprawdź np. co zrobić, by tłuszcz nie pryskał w czasie smażenia, a także jak szybko rozmrozić mięso.

listki laurowe

listki laurowe

Źródło zdjęcia: canva/BreakingTheWalls

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: drogeria-ekologiczna

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >