Smakosze.pl
skórki mandarynki

canva/Ihar Leichonak

Jak pozbyć się moli spożywczych?

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mole spożywcze są prawdziwym utrapieniem. Potrafią pojawić się nawet w najbardziej zadbanej kuchni. Często bowiem przynosimy je do domu wraz z zakupami. Co prawda nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale potrafią zniszczyć zapasy żywności. Dziś zdradzimy ci kilka sposobów na to, jak pozbyć się moli spożywczych.

Mole spożywcze to niepozorne, małe, beżowe motylki. Gdy zalęgną się w kuchennych zapasach, co rusz wyfruwają z kuchennej szafki czy spiżarni, wywołując w tobie złość. Wyrzucasz sobie zwykle, że zalęgły się, bo nie masz czasu na regularne porządki w kuchni.

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

CZYTAJ DALEJ

Jednak nie koniecznie ich obecność jest twoją winą. Mole bowiem często przynoszone są do domu w opakowaniu mąki czy kaszy. Mają wtedy zwykle postać jaj lub małych larw, więc trudno je zauważyć. Widzimy je dopiero gdy urosną lub zamienią się w dorosłą postać. Mole mogą też wpaść do ciebie przez okno czy przez kratkę wentylacyjną od sąsiada w bloku.

Mole lubią ciemne i ciepłe miejsca oraz dostęp żywności. Szczególnie chętnie opanowują zapasy przetworów zbożowych, ziaren, orzechów, suszonych owoców, przypraw, a nawet czekolady. Dorosłe owady, czyli nasze motylki, składają wiele małych jajeczek, co wygląda jak pajęczyna. Potem wykluwają się z nich larwy, które potrafią przedostawać się nawet do i z kartonowych oraz foliowych opakowań.

Gdy zauważysz w wysypywanej mące albo kaszy jakby nitki czy też pajęczynę, która nie pozwala się jej swobodnie sypać, oznacza to, że masz problem z molami. Musisz więc jak najszybciej podjąć z nimi walkę.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Niestety musisz zacząć od przejrzenia zapasów jedzenia i wyrzucenia zaatakowanej żywności. Gdy tylko zauważysz w producie niteczki, korytarze, larwy lub dorosłe owady, zapakuj je szczelnie do foliowych worków i wynieś do śmietnika.

Potem przystąp do odkurzania, czyszczenia i przecierania. Nie tylko szafek, ale też przestrzeni między nimi, wszelkich zakamarków, ścian, sufitów i podłogi. Po odkurzaniu koniecznie wynieś do śmietnika też worek z odkurzacza. Powierzchnie szafek przetrzyj wodą z mydłem i octem. Potem zastosuj środki, które będą odstraszać ewentualnych intruzów.

Do kuchennej szafki możesz włożyć skórkę z mandarynek, pomarańczy czy cytryn. Warto też wbić w nie kilka goździków. Aromat cytrusów i goździków skutecznie odstrasza mole. Na bazie cytrusowych skórek możesz też przygotować preparat do przemywania szafek.

Do szafek i pojemników, w których trzymasz produkty szczególnie podatne na zainfekowanie molami, możesz też włożyć listki laurowe. Ich zapach odstrasza mole, nie wpływając przy tym na smak produktów.

Inne sposoby na mole

Jeśli nie chcesz stwarzać molom dogodnych warunków do namnażania się, często wietrz kuchenne szafki i szuflady. Mole nie lubią przeciągów.

W kuchni możesz też ustawić specjalne pułapki. Nie musisz ich kupować, możesz zrobić sama. Jak? Na przykład wlewając do miseczki ocet winny lub wytrawne wino. Gdy zaś chcesz odstraszyć mole, wstaw do szafki miseczkę z podgrzanym octem.

Na naszych stronach znajdziesz też inne kuchenne porady. Sprawdź np. co zrobić, by tłuszcz nie pryskał w czasie smażenia, a także jak szybko rozmrozić mięso.

listki laurowe

listki laurowe

Źródło zdjęcia: canva/BreakingTheWalls

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: drogeria-ekologiczna

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >