Smakosze.pl
Zamrożone mięso

canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Jak szybko rozmrozić mięso?

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Robicie obiad i nagle przypominacie sobie, że nie rozmroziliście mięsa? Nic nie szkodzi. Są triki, które pozwolą nam wybrnąć z niekomfortowej sytuacji. Niektóre wymagają jednak nieco planowania. Trzeba bowiem zamrozić wcześniej mięso w niewielkich porcjach.

Z mięsa zrobicie np. te pyszne kotlety z pieczarkami czy smaczne schabowe w orzechowej panierce. Najlepiej będzie, gdy wyjmiecie je z zamrażalnika wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce. Ten sposób rozmrażania jest najbezpieczniejszy. Co jednak zrobić, gdy nie mamy aż tyle czasu?

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa do obiadu

Jeżeli dysponujecie mikrofalówką, możecie skorzystać z dedykowanego programu, z którym z łatwością przygotujecie mięso do gotowania. Jednak i bez kuchenki sobie poradzicie. Wystarczy wam duet — woda i miska.

Miskę wypełnijcie ciepłą wodą i umieśćcie w niej kawałek mięsa, który chcecie przyrządzić. Ważne, by płyn nie był bardzo gorący, bo wtedy mięso może się podgotować z zewnątrz. Pozostawcie mięsną porcję w wodzie do czasu, aż przestanie być ciepła.

Wtedy usuńcie ją i ponownie napełnijcie miskę porcją ciepłej wody. Powtarzajcie do czasu, aż mięso będzie rozmrożone. Nastąpi to tym szybciej, im mniejszy będzie kawałek, który chcemy rozgrzać.

Mięso zamrażajmy w małych porcjach

W tym momencie wchodzi element planowania. Zdecydowanie lepiej bowiem będzie np. zamrozić schab pokrojony na kotlety niż w całości. Nie tylko nie będziemy musieli martwić się, co zrobić z nadmiarem produktu, ale też cienkie plastry szybciej rozmarzną niż zbity mięsny blok.

Podobnie rzecz się ma z mięsem mielonym. Zamiast mrozić je na kilogramy, podzielcie je na porcje wystarczające do zrobienia kilku małych kotlecików. Albo jeszcze lepiej — uformujcie małe kulki i zamroźcie je rozpłaszczone w strunowych woreczkach. Gdy będą potrzebne, rozmrozicie je wyjątkowo sprawnie.

Płaskie kotlety

Płaskie kotlety rozmrozicie szybciej niż duży mięsny kawałek

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >