Smakosze.pl
Zamrożone mięso

canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Jak szybko rozmrozić mięso?

21 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Robicie obiad i nagle przypominacie sobie, że nie rozmroziliście mięsa? Nic nie szkodzi. Są triki, które pozwolą nam wybrnąć z niekomfortowej sytuacji. Niektóre wymagają jednak nieco planowania. Trzeba bowiem zamrozić wcześniej mięso w niewielkich porcjach.

Z mięsa zrobicie np. te pyszne kotlety z pieczarkami czy smaczne schabowe w orzechowej panierce. Najlepiej będzie, gdy wyjmiecie je z zamrażalnika wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce. Ten sposób rozmrażania jest najbezpieczniejszy. Co jednak zrobić, gdy nie mamy aż tyle czasu?

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

CZYTAJ DALEJ

Sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa do obiadu

Jeżeli dysponujecie mikrofalówką, możecie skorzystać z dedykowanego programu, z którym z łatwością przygotujecie mięso do gotowania. Jednak i bez kuchenki sobie poradzicie. Wystarczy wam duet — woda i miska.

Miskę wypełnijcie ciepłą wodą i umieśćcie w niej kawałek mięsa, który chcecie przyrządzić. Ważne, by płyn nie był bardzo gorący, bo wtedy mięso może się podgotować z zewnątrz. Pozostawcie mięsną porcję w wodzie do czasu, aż przestanie być ciepła.

Wtedy usuńcie ją i ponownie napełnijcie miskę porcją ciepłej wody. Powtarzajcie do czasu, aż mięso będzie rozmrożone. Nastąpi to tym szybciej, im mniejszy będzie kawałek, który chcemy rozgrzać.

Mięso zamrażajmy w małych porcjach

W tym momencie wchodzi element planowania. Zdecydowanie lepiej bowiem będzie np. zamrozić schab pokrojony na kotlety niż w całości. Nie tylko nie będziemy musieli martwić się, co zrobić z nadmiarem produktu, ale też cienkie plastry szybciej rozmarzną niż zbity mięsny blok.

Podobnie rzecz się ma z mięsem mielonym. Zamiast mrozić je na kilogramy, podzielcie je na porcje wystarczające do zrobienia kilku małych kotlecików. Albo jeszcze lepiej — uformujcie małe kulki i zamroźcie je rozpłaszczone w strunowych woreczkach. Gdy będą potrzebne, rozmrozicie je wyjątkowo sprawnie.

Płaskie kotlety

Płaskie kotlety rozmrozicie szybciej niż duży mięsny kawałek

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Gorąca czy zimna? Jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >