Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża
Fasolka szparagowa jest smakowitym warzywem strączkowym, które obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Na smak i zawartość prozdrowotnych substancji wpływa sposób jej przechowywania. Warto umyć ją i włożyć do lodówki w pojemniku przykrytym papierowym ręcznikiem. Zachowa świeżość na dłużej.
Fasolka szparagowa kojarzy nam się z podawanym do obiadu dodatkiem obiadowym polanym podsmażoną bułką tartą. To jednak niejedyna i wcale nie najzdrowsza wersja tego letniego rarytasu. Dziś skupimy się na tym, jak zachować jego dobroczynne właściwości i podpowiemy, co zrobić, by smakowało jeszcze lepiej.
Jak przechowywać fasolkę szparagową po zakupie?
Warzywa przede wszystkim należy wyjąć z folii, jeśli zostały w nią zapakowane. Dobrą praktyką jest kupowanie go na wagę i transportowanie do domu w materiałowych woreczkach. W ten sposób unikamy pojawiania się wilgoci w produkcie i przedłużamy jego świeżość.
Kolejnym krokiem jest dokładne umycie fasolki szparagowej. Używamy do tego zimnej wody i starannie osuszamy strączki po zakończeniu. Tak przygotowane warzywo umieszczamy w lodówce w naczyniu do przechowywania żywności przykrytym papierowym ręcznikiem. Można go zastąpić gazą. Ważne, by zachować dostęp powietrza do warzywa.
Przechowywana w chłodzie fasolka szparagowa zachowuje świeżość zdecydowanie dłużej niż gdyby pozostawić ją na kuchennym blacie. Tak zabezpieczone warzywo nadal jednak trzeba zjeść w ciągu kilku dni.
Co zrobić, by cieszyć się smakiem fasolki szparagowej po sezonie?
Poza sezonem letnim fasolka też może być pełna smaku. Wystarczy np. kupić jej więcej i zamrozić. Procedura jest niezwykle prosta. Umytą fasolkę wystarczy bowiem pozbawić końcówek i delikatnie obgotować we wrzątku — raptem przez 3-5 minut.
Potem trzeba już tylko ostudzić ją i przełożyć do pojemników lub woreczków foliowych ze struną i zamrozić. Innym pomysłem jest przygotowanie jej w słoikach. Prosty przepis na zachowanie warzywa w tej formie podawaliśmy już wcześniej.
Na naszej stronie znajdziecie też kilka niebanalnych pomysłów na podanie fasolki szparagowej. Ten artykuł zawiera wskazówki, z którymi przyrządzicie ją w formie lekkiego dodatku do obiadu . W tym natomiast prezentujemy pyszne danie z jajek, ziemniaków i tego aromatycznego warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
-
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
-
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: stylzycia.radiozet, beszamel.se