Doskonałe ziemniaki z sadzonymi jajkami i fasolką szparagową. Tani i szybki obiad
W upał nikomu nie chce się gotować. Nie mamy też ochoty na sycące dania. Doskonałe będą więc ziemniaki z sadzonymi jajkami i fasolką szparagową. Ten tani i szybki obiad przygotujesz raz, dwa na patelni. Wrzuć na nią fasolkę, zalej ją jajkami i całość podsmaż.
W upał pomysły na lekkie i proste dania są w cenie. Dobrze też, by nie wymagały długiej obróbki kulinarnej, bo po pierwsze zajmuje to sporo czasu, a po drugie dodatkowo podnosi temperaturę w kuchni.
Idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni są potrawy bazujące na warzywach i owocach. Dziś proponujemy wam przygotowanie jajek sadzonych z fasolką. Doskonale będą one komponować się z młodymi, gotowanym ziemniakami.
Jak zrobić ziemniaki z sadzonymi jajkami i fasolką?
Składniki:
60-70 dag ziemniaków
50 dag fasolki szparagowej
1 łyżka masła
4-6 jajek
sól, pieprz
Przygotowanie jajek sadzonych z fasolką
Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na lekko osolony wrzątek, ugotuj. Fasolkę oczyść, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na półmiękko, wyjmij łyżką cedzakową.
Ziemniaki odcedź, osusz, posól do smaku. Możesz je wytłuc lub tylko rozdrobnić łyżką. Na patelni rozpuść masło, wsyp fasolkę, chwilę ją podsmaż.
Na patelnię z fasolką wybijaj kolejno jajka. Każde lekko oprósz solą i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką i trzymaj 4-5 minut, aż białka się zetną.
Sadzone jajka z fasolką szparagową podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Danie możesz posypać posiekanym koperkiem.
Po więcej pomysłów na lekkie obiady zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na pierogi nadziewane szczawiem, a także na placki z kalarepy.
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Źródło: smaker