Jak przechowywać suszone grzyby? Koniecznie pamiętaj o ważnej czynności
Jak przechowywać suszone grzyby, aby długo cieszyć się ich niezwykłym aromatem? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, jak się wydaje. przechowywanie grzybów rządzi się określonymi zasadami, a ich zignorowanie może doprowadzić do zmarnowania naszych zbiorów. Warto zdobyć odpowiednią wiedzę na ten temat.
Suszenie grzybów jest najbardziej popularną metodą ich konserwowania. Zdecydowanie wyprzedza mrożenie grzybów i deklasuje przetwory w słoikach. Jak przechowywać suszone grzyby w prawidłowy sposób?
Jak przechowywać suszone grzyby a czego absolutnie robić nie wolno?
Zanim zaprezentujemy skuteczne sposoby, jak przechowywać suszone grzyby, przypomnijmy o jednej ważnej kwestii. Grzyby do suszenia wymagają odpowiedniego przygotowania. Nie należy myć ich w wodzie, gdyż spowoduje to zbytnie namoknięcie. Grzyby oczyszczamy za pomocą miękkiej szczoteczki lub delikatnej szmatki.
Grzyb przeznaczony do suszenia musi być zdrowy. Absolutnie odpada suszenie egzemplarzy robaczywych lub spleśniałych. Grzyby, które straciły świeżość przez zbytnie ociąganie z ich przerobieniem także lepiej spisać na straty.
W domach naszych babć częstym widokiem były grzyby nawleczone na nitkę i suszące się w kuchni lub innych pomieszczeniach. Wydawać by się mogło, że ta metoda jest dla grzybów odpowiednia. Niestety nieosłonięte niczym grzyby narażone są na działanie wilgoci, co skutkować może ich pleśnieniem. Nie jest to zatem dobry sposób na to, jak przechowywać suszone grzyby.
Inną popularna metodą jak przechowywać suszone grzyby jest trzymanie ich w papierowych torebkach. Mimo lepszej ochrony przed wilgocią nie jest to patent idealny. Grzyby trzymane w papierze bardzo łatwo wietrzeją. Z łatwością mogą też się do nich dobrać mole spożywcze, dla których grzyby są prawdziwym przysmakiem.
Jak przechowywać suszone grzyby w prawidłowy sposób?
Aby wiedzieć jak przechowywać suszone grzyby, trzeba przyswoić sobie jedną zasadę. Na grzybowy aromat niekorzystnie wpływa wystawienie na działanie światła. Również zbyt wysoka temperatura zagraża zbiorom.
Grzyby przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Idealnie sprawdzą się metalowe pudełka z pokrywką lub słoiki, najlepiej wyposażone w gumową uszczelkę. Takie naczynia z grzybami najlepiej trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład z tyłu szafki kuchennej.
Innowacyjnym sposobem na to, jak przechowywać suszone grzyby jest zaopatrzenie się w maszynę do próżniowego pakowania żywności. Zafoliowane grzyby trzymane bez dostępu tlenu na bardzo długo zachowają swój niezwykły smak i aromat. Jeśli tylko masz możliwość takiego pakowania grzybów, z pewnością warto z niej skorzystać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
Cudowne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prosty pomysł na niedrogi na obiad