Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przedłużyć świeżość truskawek?
Monika Dec
Monika Dec 30.05.2021 02:00

Jak przedłużyć świeżość truskawek?

truskawki
Pixabay /robertobarresi

W tym roku ceny truskawek są naprawdę wysokie (szerzej pisaliśmy o nich tutaj). Dlatego tym bardziej warto dowiedzieć się, w jaki sposób możemy dłużej zachować ich świeżość. Całe szczęście odpowiedź jest banalnie prosta, a wszystkie składniki mamy dosłownie pod ręką.

Przede wszystkim należy pamiętać o kilku zasadach. Ich przestrzeganie sprawi, że owoce dłużej zachowają świeżość i nie będą się tak szybko psuły. 

O czym należy pamiętać kupując truskawki?

Przede wszystkim nie powinniśmy od razu pozbawiać ich szypułek. Najlepiej zrobić to dopiero bezpośrednio przed zjedzeniem truskawek. Powód? Szypułka przedłuża trwałość tych smacznych owoców.

Po drugie nie należy myć wcześniej truskawek. Sprawi to, że stracą swój smak i będą szybciej się psuły. Najlepiej przechowywać je w lodówce. Pokojowa temperatura nie będzie sprzyjała ich trwałości. Nie powinno się ich również upychać na siłę w pojemniku. Zdecydowanie lepiej postawić na szersze naczynie, aby owoce się nie gniotły.

Dlaczego warto włożyć truskawki do miski z octem?

Poza wyżej wymienionymi zasadami istnieje jeszcze jeden sprytny sposób na przedłużenie świeżości truskawek. Rok temu stał się on wielkim hitem w serwisie Tik Tok. Jedna z kobiet podzieliła się wtedy, sekretnym trickiem, dzięki któremu dłużej cieszy się świeżością tych pysznych owoców. Co dokładnie robi?

Tuż po zakupie truskawek, włóż te owoce do wody wymieszanej z octem (proporcje 5:1), a po chwili je odcedź i delikatnie osusz. Przygotowane w ten sposób owoce będą dłużej świeże, a zabieg nie wpłynie negatywnie na ich smak. Jak najlepiej przechowywać truskawki?

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania truskawek?

Zdaniem ekspertów truskawki najlepiej przechowywać w lodówce. Tak jak wcześniej wspominaliśmy nie powinno się ich wcześniej płukać, ponieważ wilgoć może przyśpieszyć ich psucie. Przechowywane w foliowej torebce lub plastikowym pojemniku mogą natomiast szybciej spleśnieć.

Przed umieszczeniem owoców w lodówce, warto je przebrać i wyjąć uszkodzone egzemplarze. Najlepiej je po prostu zjeść lub przeznaczyć na kompot. Zgniłe, zepsute owoce od razu wyrzucamy.

Warto mieć świadomość, jak przechowywać produkty spożywcze. Dzięki temu będą one o wiele dłużej świeże. Więcej na temat najgorszych błędów, jakie można popełnić w tym zakresie pisaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta onet/ kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined undefinedundefinedundefinedundefined

Tagi: Truskawki