Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw, które dodatkowo doskonale wzmacnia smak niemal każdego dania, nadając mu wyraźnej nuty i niezwykłego aromatu. Niewiele osób wie jednak, że niewłaściwa obróbka czosnku powoduje utratę zarówno smaku, jak i właściwości leczniczych. Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?
Czosnek- warzywo niezastąpione w każdej kuchni. Dodanie kilku ząbków do wytrawnych dań zamienia potrawy w prawdziwy rarytas. Czosnek jest wyraźny w smaku, ma mocny aromat i przede wszystkim jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.
Podczas przygotowywania dań z dodatkiem czosnku wystarczy niestety jeden błąd, a warzywo stanie się gorzkie i straci bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować czosnek, aby był smaczny i skutecznie chronił organizm przed bakteriami i innymi drobnoustrojami.
Jak przygotowywać czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?
Mało kto wie, że pod wpływem wysokiej temperatury czosnek traci swoje cenne właściwości. Długo smażony dodatkowo robi się gorzki i niesmaczny.
Aby wyciągnąć z warzywa jak najwięcej witamin i aktywnych związków, dodajmy posiekane ząbki pod koniec przygotowywania dania - w ten sposób uzyskamy również jeszcze lepszy smak.
Bardzo istotne jest również odpowiednie siekanie czosnku- im drobniej posiekane ząbki, tym lepiej, ponieważ uwalniane są wtedy enzymy odpowiedzialne za lecznicze właściwości czosnku.
Właściwości czosnku
Czosnek od lat używany jest jako naturalne lekarstwo na wiele chorób. Każdy z nas doskonale zna smak miodu z czosnkiem i masłem lub syropu z czosnku i cytryny na przeziębienie i grypę.
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk- skutecznie zwalcza stany zapalne i hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za wiele poważnych chorób. Warzywo jest niezastąpione również podczas infekcji wirusowych, jak grypie, przeziębieniu i wirusowemu zapaleniu oskrzeli.
Czosnek wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze, a także skutecznie walczy z pasożytami układu pokarmowego. Reguluje również ciśnienie krwi i pracę serca, wzmacnia naszą odporność
Ponadto czosnek jest silnym antyoksydantem, opóźnia procesy starzenia, zwalcza wolne rodniki, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Źródło zdjęcia: canva/ ukrityasuwan Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
-
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
-
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: garneczki.pl, gotowanie.onet.pl