Jak sprytnie wykorzystać w kuchni skórkę z arbuza?
Jedząc arbuza, często wyrzucamy skórki, które są według nas całkowicie bezużyteczne i niesmaczne. Prawda jest jednak zupełnie inna. Przy ich pomocy można przygotować wiele produktów jak konfiturę, kandyzowaną skórkę czy piklowaną.
Wnętrze arbuza jest soczyste, pyszne i bardzo zdrowe - zawiera dużo wody oraz błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Czy wyrzucanie skórki po zjedzeniu miąższu jest błędem?
Okazuje się, że tak. Jednym z prostszych i smaczniejszych sposobów na skórkę, jest przygotowanie z niej konfitury. Należy oczywiście pamiętać, aby jeść białą część, gdyż zielona nie jest smaczna ani potrzebna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na konfiturę ze skórki arbuza
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
-
300 g skórki z arbuza
-
300 g cukru
Zacznij od wybrania miąższu. Można zjeść go samego, lub pokroić i dodać do sałatki czy smoothie. Skórkę obierz z zewnętrznej zielonej części, a białą pokrój w drobną kostkę. Korzystaj z ostrego noża, aby zadanie sprawnie można było wykonać.
Posiekaną w kostkę skórkę przełóż do garnka, wlej 1 łyżkę wody oraz wsyp 300 gramów cukru, lub równowartość wagi arbuza. Zacznij podgrzewać, a gdy masa zagotuje się, zdejmij ją z ognia. Po upływie 24 godzin powtórz czynność i zagotuj tak całość jeszcze 3 razy.
Za ostatnim razem przełóż konfiturę do słoików, odwróć je do góry dnem i odstaw do ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu . Smacznego.
Źródło: canva.com/laymul, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniaazjatycka.com; kwestiasmaku.com