Smakosze.pl Przepisy Jak sprytnie wykorzystać w kuchni skórkę z arbuza?
canva.com/fotosr, Getty Images

Jak sprytnie wykorzystać w kuchni skórkę z arbuza?

30 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jedząc arbuza, często wyrzucamy skórki, które są według nas całkowicie bezużyteczne i niesmaczne. Prawda jest jednak zupełnie inna. Przy ich pomocy można przygotować wiele produktów jak konfiturę, kandyzowaną skórkę czy piklowaną.

Wnętrze arbuza jest soczyste, pyszne i bardzo zdrowe - zawiera dużo wody oraz błonnika, co poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Czy wyrzucanie skórki po zjedzeniu miąższu jest błędem?

Okazuje się, że tak. Jednym z prostszych i smaczniejszych sposobów na skórkę, jest przygotowanie z niej konfitury. Należy oczywiście pamiętać, aby jeść białą część, gdyż zielona nie jest smaczna ani potrzebna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę ze skórki arbuza

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 300 g skórki z arbuza

  • 300 g cukru

Zacznij od wybrania miąższu. Można zjeść go samego, lub pokroić i dodać do sałatki czy smoothie. Skórkę obierz z zewnętrznej zielonej części, a białą pokrój w drobną kostkę. Korzystaj z ostrego noża, aby zadanie sprawnie można było wykonać.

Posiekaną w kostkę skórkę przełóż do garnka, wlej 1 łyżkę wody oraz wsyp 300 gramów cukru, lub równowartość wagi arbuza. Zacznij podgrzewać, a gdy masa zagotuje się, zdejmij ją z ognia. Po upływie 24 godzin powtórz czynność i zagotuj tak całość jeszcze 3 razy.

Za ostatnim razem przełóż konfiturę do słoików, odwróć je do góry dnem i odstaw do ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu . Smacznego.

Skórka arbuza
undefined

Źródło: canva.com/laymul, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniaazjatycka.com; kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy