Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?
Kalafior potrafi być pyszny. Zwłaszcza gdy jest ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś powiemy wam, jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny. Dzięki temu będzie wyglądał apetycznie i doskonale smakował. Tak naprawdę, by uzyskać ten efekt, wystarczy dodać do wody dwa składniki.
Kalafior w polskiej kuchni nie gości zbyt często. Dodajemy go zwykle do zupy lub podajemy gotowany do obiadu. Gotując go, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by warzywo nie nabrało ostrego smaku i żółtawego koloru. Jak się okazuje, wystarczy tylko dodać do wody odpowiednie składniki.
Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?
Jak zwykle gotujecie kalafior? Z pewnością wkładacie do wody z dodatkiem soli i gotujecie, aż będzie miękki. Tymczasem, gdy dodacie do wody trochę mleka i cukru, efekt będzie zaskakujący. Kalafior wyjdzie śnieżnobiały i niezwykle delikatny.
Pamiętajcie jednak, by kalafior gotować przy uchylonej pokrywce. Dzięki temu będą mogły ulecieć z garnka składniki, które powodują wyrazisty zapach warzywa.
Przepis na gotowany kalafior
Składniki:
-
1 kalafior
-
1/2 l wody
-
1/2 l mleka
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka soli
-
7 dag masła
-
2-3 łyżki tartej bułki
Przygotowanie kalafiora
Kalafior oczyść, podziel na pojedyncze różyczki, opłucz. W garnku zagotuj wodę z mlekiem i cukrem, posól ją.
Do wrzątku włóż różyczki kalafiora. Gotuj na średnik ogniu przy uchylonej pokrywce 15-20 minut.
Kalafior wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Polej tartą bułką zrumienioną na maśle. Podawaj do obiadu lub jako przekąskę.
Jeśli szukasz przepisów na dania z kalafiora, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na kalafior zapiekany z serem , a także na zupę kalafiorową z kurkumą .
Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker