Wyborna zupa kalafiorowa z ziemniakami i kurkumą
Zupa kalafiorowa jest prostym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się w końcówce roku. Sezonowe warzywa połączcie z kurkumą, która nie tylko nada jej pięknego złotego koloru, ale też przyjemnie podkręci smak. Wypróbujcie to danie, a z pewnością nie raz do niego wrócicie.
Zimą warto sięgać po smaczne i przyjemnie rozgrzewające zupy. Takie są domowa ziemniaczana i orientalna pomidorowa z mleczkiem kokosowym. Dzięki dodatkowi kurkumy kalafiorowa również przyjemnie nas otuli w chłodne popołudnie. Sprawdźcie jak prosto ja przygotować.
Przepis na zupę kalafiorową z kurkumą
Składniki:
1 średni kalafior
500 g ziemniaków
1 średnia marchew
1 dymka ze szczypiorkiem
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego + do smażenia
garść świeżego koperku
1,5 litra bulionu warzywnego
100 g śmietany kwaśnej 18% (opcjonalnie)
pół łyżeczki kurkumy
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w cienkie plasterki. Kalafiora dzielimy na pojedyncze różyczki. Dymkę ze szczypiorem siekamy.
Białą część podsmażamy delikatnie na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Dodajemy kurkumę i przez chwilę podgrzewamy.
Wlewamy bulion i wrzucamy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy na średniej mocy palnika przez około 5 do 7 minut, a następnie dodajemy marchewkowe talarki i różyczki kalafiora.
Przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy moc palnika. Gotujemy jeszcze przez 10 do 15 minut — do czasu aż ziemniaki zmiękną, a pozostałe warzywa będą al dente. Dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy, jeśli to konieczne.
Gotową zupę możemy zabielić śmietanką. Pamiętajmy, by najpierw ją zahartować, mieszając nabiał z odrobiną gorącego płynu. Dodajemy koperek i szczypiorek. Podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/zeleno
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje