Jak ugotować kaszę? Zapomnij o plastikowych woreczkach, ten sposób jest znacznie zdrowszy
Kasza w polskiej kuchni jest zadomowiona od setek lat. Z jej udziałem powstaje wiele smacznych i wartościowych potraw. Zaskakująco niewiele osób jednak wie, jak ugotować kaszę we właściwy sposób. Postaramy się przybliżyć ten temat.
Najbardziej znanym współcześnie sposobem, jak ugotować kaszę, jest kupowanie produktu zapakowanego w woreczki. Metoda ta jest może i wygodna, jednak z pewnością nie najzdrowsza. Gotowanie kaszy w woreczku ma więcej minusów, niż mogłoby się wydawać. Z całą pewnością warto postawić na kupowanie kaszy pakowanej luzem w większe opakowane.
Jak ugotować kaszę i czemu woreczek to zły pomysł?
Gotowanie kaszy w woreczku ma szereg wad. Szybkość i łatwość gotowania kaszy w takiej formie jest tylko pozorna. Z tego artykułu dowiesz się, co złego jest w woreczkach i jak ugotować kaszę bez ich udziału.
Przede wszystkim pamiętać należy, że woreczki użyte do gotowania kaszy są wykonane z tworzywa sztucznego. Takie tworzywo może zawierać szkodliwy związek, zwany BPA. Podczas gotowania toksyczne składniki przenikają do naszego jedzenia. Poza tym sam pomysł gotowania żywności zawiniętej w plastik jest co najmniej kontrowersyjny.
Gotowanie kaszy w woreczku ma jeszcze jedną zasadniczą wadę. Za każdym razem musimy ugotować narzuconą nam przez producenta porcję (lub jej wielokrotność), przez co narażamy się na zmarnowanie jedzenia lub spożycie większej jego ilości, niż zamierzaliśmy. Nie jest to zatem najlepszy sposób na to, jak ugotować kaszę.
Kasza sama w sobie jest bardzo zdrowym produktem. Niestety wszystkie jej dobroczynne składniki podczas gotowania w woreczku wypłukują się, a następnie są przez nas wylewane razem z wodą po gotowaniu. Jak ugotować kaszę, by była pyszna i zdrowa?
Jak ugotować kaszę zgodnie ze sztuką?
Gotowanie kaszy tradycyjnym sposobem jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zależnie od wybranego rodzaju kaszy szczegóły będą się delikatnie różnić, jednak podstawowa zasada jak ugotować kaszę pozostaje taka sama. Gotowanie kaszy czas zacząć.
Podstawową zasadą, jak ugotować kaszę, jest przepłukanie jej na sitku pod bieżącą wodą. Następnie ziarna gotuje się pod przykryciem na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody. Różnice pomiędzy gotowaniem poszczególnych rodzajów kasz to proporcje wody do ziaren oraz czas gotowania.
Jak ugotować kaszę gryczaną? Po przepłukaniu na sitku zachowujemy proporcje 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Ten rodzaj kaszy gotuje się do miękkości przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu kaszę należy odstawić pod przykryciem na 10 min. do momentu wchłonięcia całej wody przez ziarna.
Jak ugotować kaszę innego rodzaju? Jaglana, jęczmienna czy kukurydziana dzielą ten sam przepis. Proporcja kaszy do wody to 1:2,5. Te rodzaje gotuje się do miękkości przez 15-20 minut. Następnie, ponownie jak kaszę gryczaną, należy je odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu. Właściwie ugotowana kasza będzie w sam raz do tych gołąbków. Kotlety mielone z kaszą jęczmienną to nie lada przysmak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama