Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
Wiecie, jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśnimy krok po kroku. Powiemy wam, jak uniknąć kulinarnej klapy, bo tak naprawdę wystarczy chwila nieuwagi i pierogi popękają podczas smażenia. Tak właśnie może się zdarzyć, gdy położycie je na zbyt zimnej patelni. Poznajcie też inne, przydatne wskazówki.
Pierogi gotowane są bardzo smaczne, ale pierogi smażone to prawdziwe niebo w gębie. Nie dość, że mają pyszny farsz, to jeszcze ich ciasto przyjemnie chrupie. Smażenie pierogów jest doskonałym pomysłem nie tylko na uatrakcyjnienie ich smaku, ale też na ich odgrzanie.
Jednak idealne usmażenie pierogów nie jest wcale łatwe. Ciasto jest bowiem delikatne i łatwo przywiera do patelni. Często też przypala się, choć farsz w środku pozostaje nadal zimny. Jak uniknąć tych błędów?
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste?
Przy smażeniu pierogów ważne jest, by położyć je na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. Jeśli patelnia będzie zbyt zimna, pierogi przykleją się do jej powierzchni. Takie pierogi popękają przy ich odwracaniu i wypadnie z nich farsz.
Pierogi smażymy na średnim ogniu, bo zbyt silny również nie wyjdzie im na dobre. Wtedy bowiem ciasto może się przypalić i będzie gorzkie w smaku.
Pierogi można smażyć też na głębokim tłuszczu. Usmażą się równomiernie i szybciej, bo nie trzeba ich odwracać.
Na czym i jak smażyć pierogi?
Pierogi można smażyć na oleju lub na maśle. Pierogi smażone na maśle są bardzo smaczne, ale trzeba uważać, by masło się nie przypaliło. Dobrym rozwiązaniem jest też użycie masła klarowanego. To dobrze znosi nawet wysokie temperatury.
Pierogi przeznaczone do smażenia trzeba najpierw ugotować. Po wyjęciu z wody należy je ułożyć na talerzu, tak by się nie stykały i wystudzić. Talerz można wcześniej posmarować olejem, by pierogi do niego nie przywarły.
Do smażenia najlepiej nadają się pierogi z wytrawnym farszem, choć smażone pierogi z serem czy jabłkami także mają swoich wielbicieli.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na pierogi z boczkiem i soczewicą , a także na pierogi z kaszą i twarogiem .
Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
-
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: przepisy