Obłędne pierogi z kaszą, twarogiem i miętą. Zdradzamy staropolski przepis na obiad
Pierogi są doskonałym pomysłem na sycący i smaczny obiad. Podajcie je z delikatną kaszą gryczaną i twarogiem, a masę doprawcie świeżą miętą. Staropolskie nadzienie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie.
Pierogi przyrządza się na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już wyraziste nadzienie z kiełbasy, chrzanu i czosnku, a także aromatyczny farsz grzybowy z dodatkiem kapusty i orzechów. Tym razem wykorzystamy kaszę i twaróg — nieco zapomniane połączenie o zaskakująco dobrym smaku. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą
Składniki na ciasto:
1 jajo
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
100 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
500 g sera białego
1 jajo
1 łyżka posiekanej mięty
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito wprost na stolnicę lub czysty blat. Formujemy w niej wgłębienie i wbijamy do niego jajo. Dodajemy sól i olej. Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść miękkie i elastyczne.
Przykrywamy je ściereczką. Ugotowaną kaszę łączymy z pokruszonym serem, jajkiem oraz miętą. Masę doprawiamy solą. Ciasto rozwałkowujemy. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy z niego okręgi i nakładamy na nie porcje farszu.
Starannie zlepiamy brzeg, formując półksiężyce. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy zawrze, wrzucamy do niej partię pierogów i gotujemy około 3 minut.
Jeśli są miękkie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i powtarzamy gotowanie z kolejną porcją. Podajemy na ciepło z wybraną okrasą np. cebulką smażoną czy gęstą śmietaną. Możemy też podsmażyć pierożki na patelni.
Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: kwestiasmaku