Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne pierogi z kaszą, twarogiem i miętą. Zdradzamy staropolski przepis na obiad

Obłędne pierogi z kaszą, twarogiem i miętą. Zdradzamy staropolski przepis na obiad

Pierogi z kaszą i twarogiem
canva/bhofack2

Pierogi są doskonałym pomysłem na sycący i smaczny obiad. Podajcie je z delikatną kaszą gryczaną i twarogiem, a masę doprawcie świeżą miętą. Staropolskie nadzienie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie.

Pierogi przyrządza się na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już wyraziste nadzienie z kiełbasy, chrzanu i czosnku, a także aromatyczny farsz grzybowy z dodatkiem kapusty i orzechów. Tym razem wykorzystamy kaszę i twaróg — nieco zapomniane połączenie o zaskakująco dobrym smaku. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą

Składniki na ciasto:

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

  • 500 g sera białego

  • 1 jajo

  • 1 łyżka posiekanej mięty

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito wprost na stolnicę lub czysty blat. Formujemy w niej wgłębienie i wbijamy do niego jajo. Dodajemy sól i olej. Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść miękkie i elastyczne.

Przykrywamy je ściereczką. Ugotowaną kaszę łączymy z pokruszonym serem, jajkiem oraz miętą. Masę doprawiamy solą. Ciasto rozwałkowujemy. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy z niego okręgi i nakładamy na nie porcje farszu.

Starannie zlepiamy brzeg, formując półksiężyce. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy zawrze, wrzucamy do niej partię pierogów i gotujemy około 3 minut.

Jeśli są miękkie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i powtarzamy gotowanie z kolejną porcją. Podajemy na ciepło z wybraną okrasą np. cebulką smażoną czy gęstą śmietaną. Możemy też podsmażyć pierożki na patelni.

Podsmażcie pierogi na patelni, a będą wyśmienite
Podsmażcie pierogi na patelni, a będą wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram