Jak wykorzystać w kuchni kaki?
Owoce kaki wyglądem przypominają duże, pomarańczowo-żółte pomidory. Mają błyszczącą, grubą skórkę, pod którą kryje się pomarańczowy, soczysty miąższ. Są niezwykle zdrowe, więc warto je jeść. Zobacz, jak wykorzystać w kuchni kaki.
Owoce kaki, inaczej persymony (zwane też sharon, hurmą wschodnią, hebanowcem wschodnim, chińską śliwką) bez problemu kupisz u nas jesienią i zimą i to w przyzwoitej cenie. Wybieraj jędrne owoce, z gładką, błyszczącą i niepomarszczoną skórką. Skórka powinna być żółta lub pomarańczowa. Zwróć uwagę, by owoce miały szypułkę. Są wtedy bezpieczniejsze dla zdrowia. Dobrze dojrzałe owoce zjedz jak najszybciej, bo szybko się psują. Możesz nieco przedłużyć ich czas przechowywania, wkładając je do lodówki.
Owoce persymony zawierają więcej błonnika oraz witaminy A i C niż nasze rodzime jabłka. Są też bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami nowotworowymi i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Takie działanie wykazuje np. kwas galusowy i kwas p-kumarynowy. Poza tym kaki działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w kaki składniki działają ściągająco, chronią też przed miażdżycą.
Jak wykorzystać w kuchni kaki?
Owoce kaki najsmaczniejsze są, gdy są dobrze dojrzałe. Najsmaczniejsze i najwartościowsze są, gdy są jedzone na surowo. Należy jeść bez skórki. Można je więc obrać albo przekroić na pół i wyjeść miąższ przy użyciu łyżeczki.
Owoce persymony można również dodawać do sałatek owocowych, deserów i ciast. Dobrze pasują do jogurtu naturalnego i białego sera. Robi się z nich też galaretki, dżemy, a także słodko-kwaśne sosy.
To warto wiedzieć
Owoce kaki zrywane są, gdy są jeszcze niedojrzałe. Inaczej popsułyby się w czasie transportu. Dojrzewają w magazynach i sklepach.
Jeśli masz okazję kupić nie dojrzałe w pełni owoce kaki, nie musisz się powstrzmywać. Wystarczy, że owoce włożysz do papierowej torebki i pozostawisz na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a szybko dojrzeją. Nigdy nie jedz mało dojrzałych owoców, mogą bowiem podrażniać żołądek.
Więcej informacji na temat ciekawych owoców znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak wykorzystać w kuchni owoce głogu, a także co zrobić z owoców derenia.
Źródło zdjęcia: canva/Roman Osadchyi
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp, polki