Jak wykorzystać w kuchni owoce głogu?
Z głogu można przyrządzić pyszne przetwory i napoje. Najlepiej przygotować je właśnie teraz, kiedy trwają sezonowe zbiory jego owoców. Sprawdźcie nasze pyszne receptury.
Owoce głogu są skarbnicą witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają one również sporo flawonoidów i procyjanidów, dzięki którym korzystnie wpływają na poprawę pracy serca i stan naczyń krwionośnych mózgu. Regularne spożywanie głogu może realnie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Pomoże nam też się uspokoić.
Jak wykorzystać owoce głogu?
Ze świeżo zebranych owoców głogu można przyrządzić pyszny dżem. Wystarczy szklanka cukru i kilogram owoców, by cieszyć się tym przyjemnym smakiem. Przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości.
Owoce drylujemy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin, by nieco zmiękły. Po tym czasie rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak obrobione gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, wsypujemy szklankę cukru. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.
Zerwane pod koniec lata lub jesienią owoce głogu są również idealnym materiałem na sok. Aby go przygotować, wystarczą owoce oraz dwa litry wody i 300 gramów cukru. Cukier wsypujemy do wody i gotujemy, aż się rozpuści. W międzyczasie kilogram owoców oczyszczamy z pestek.
Gotową miksturę cukrową łączymy z owocami i gotujemy przez 10-15 minut. Studzimy i odcedzamy przy użyciu gazy. Tak przygotowany sok należy spożyć do 2 dni od przyrządzenia.
Po inne przepisy na pyszne przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. recepturę na wyjątkowo smaczną konfiturę ze śliwek oraz sposób na aromatyczny dżem z dyni i pomarańczy.
Źródło zdjęcia: canva/Ockra
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: muratordom, beszamel.se