Smakosze.pl
Owoce głogu w koszyku

canva/virginijavaidakaviciene

Jak wykorzystać w kuchni owoce głogu?

23 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Z głogu można przyrządzić pyszne przetwory i napoje. Najlepiej przygotować je właśnie teraz, kiedy trwają sezonowe zbiory jego owoców. Sprawdźcie nasze pyszne receptury.

Owoce głogu są skarbnicą witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawierają one również sporo flawonoidów i procyjanidów, dzięki którym korzystnie wpływają na poprawę pracy serca i stan naczyń krwionośnych mózgu. Regularne spożywanie głogu może realnie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Pomoże nam też się uspokoić.

Jak wykorzystać owoce głogu?

Ze świeżo zebranych owoców głogu można przyrządzić pyszny dżem. Wystarczy szklanka cukru i kilogram owoców, by cieszyć się tym przyjemnym smakiem. Przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości.

Owoce drylujemy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin, by nieco zmiękły. Po tym czasie rozbijamy je tłuczkiem i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak obrobione gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, wsypujemy szklankę cukru. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików.

Naleśniki z nadzieniem

Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

CZYTAJ DALEJ

Zerwane pod koniec lata lub jesienią owoce głogu są również idealnym materiałem na sok. Aby go przygotować, wystarczą owoce oraz dwa litry wody i 300 gramów cukru. Cukier wsypujemy do wody i gotujemy, aż się rozpuści. W międzyczasie kilogram owoców oczyszczamy z pestek.

Gotową miksturę cukrową łączymy z owocami i gotujemy przez 10-15 minut. Studzimy i odcedzamy przy użyciu gazy. Tak przygotowany sok należy spożyć do 2 dni od przyrządzenia.

Po inne przepisy na pyszne przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. recepturę na wyjątkowo smaczną konfiturę ze śliwek oraz sposób na aromatyczny dżem z dyni i pomarańczy.

Sok z głogu

Sok z głogu

Źródło zdjęcia: canva/Ockra

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: muratordom, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >

Produkty

Czym zastąpić jajka w wypiekach? 4 najskuteczniejsze zamienniki

Czytaj więcej >