Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?
Gęsta zupa to pożywna zupa. Może zastąpić nawet całe danie obiadowe. A wiesz jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową? Zobacz co możesz do niej dodać i wybierz swój ulubiony sposób na tę gęstą zupę.
Zupa ogórkowa tradycyjnie zawiera ziemniaki. Niektórzy jednak, by zwiększyć jej pożywność, zjadają ją z makaronem. Lecz ogórkową można też zagęścić. Zwykle zaprawia się ją mąką rozprowadzoną ze śmietaną, ale są też inne sposoby.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?
Dobrym i ciekawym sposobem zagęszczenia zupy ogórkowej jest dodanie do niej 2-3 łyżek kaszy manny. Możesz użyć kaszy manny błyskawicznej lub zwykłej. Ta druga wymaga kilku minut gotowania. Przed dodaniem kaszy do gorącego wywaru wypłucz ją w zimnej wodzie, a najlepiej rozprowadź ją w niedużej ilości zimnego bulionu. Dzięki temu nie utworzą się grudki.
Ogórkowa nie będzie wodnista, gdy częściowo ją zmiksujesz. W tym celu odłóż do mniejszego garnka kilka chochli wywaru wraz z warzywami i zmiksuj je przy użyciu blendera. Potem gęstą papkę dodaj do reszty zupy, całość wymieszaj i podgrzej by była gorąca.
Połączeniem obu tych sposobów będzie zagęszczenie zupy ogórkowej ugotowanym ryżem. W tym celu najlepiej zmiksuj szklankę ugotowanego ryżu ze szklanką wywaru, a potem dodaj papkę do całej zupy i wymieszaj.
Bardziej gęsta, bardziej aromatyczna
Zagęszczając zupę ogórkową możesz jednocześnie dodać jej aromatu. Wystarczy, że na patelni zrumienisz kilka pokrojonych plasterków wędzonego boczku. Potem na wytopiony tłuszcz wsyp czubatą łyżkę mąki i chwilę przesmaż ją mieszając. Rozprowadź częścią wywaru, wlej do reszty, wymieszaj, zagotuj.
Możesz też przygotować podobną wersję powyższej zasmażki używając np. szynki. Pokrój ją w paski, przesmaż na łyżce masła, oprósz mąką i chwilę ją zrumień. Potem wlej na patelnię trochę gorącego wywaru, wymieszaj, wlej całość do zupy, zagotuj.
Źródło zdjęcia: canva/Julia Filirovska z Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki