Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić błyskawiczny sernik bez pieczenia? Znamy najlepszy przepis
Youtube / Wszystkiego słodkiego / kadr z materiału

Jak zrobić błyskawiczny sernik bez pieczenia? Znamy najlepszy przepis

10 kwietnia 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Sernik bez pieczenia to najszybszy sposób, by cieszyć się uwielbianym smakiem bez spędzania kilku godzin w kuchni. Jego dodatkową zaletą z całą pewnością jest niski koszt wykonania. By zrobić sporą blaszkę wystarczy zaledwie kilkanaście złotych.

Sernik bez pieczenia - prosta alternatywa dla ukochanego deseru

Sernik dla wielu miłośników domowych wypieków jest nie lada wyzwaniem. Często opada, pęka czy zwyczajnie się przypala, ale przy okazji wymaga ogromnej precyzji i wiedzy. Dlatego dziś proponujemy sernik, który nie może się nie udać.

Sernik bez pieczenia jest tak prosty, że zrobisz go z czystą przyjemnością, bez stresu i obaw, że cokolwiek nie wyjdzie. Przekonaj się, jakie to łatwe. Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Wszystkiego słodkiego, który znajdziecie na platformie YouTube.

Przepis na sernik bez pieczenia

Potrzebujesz:

  • kilogram sera z wiaderka

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • niepełna szklanka mleka

  • 3 budynie waniliowe

  • kostka masła 200 gram

  • 300 gram herbatników

Polewa czekoladowa

  • 100 gram masła

  • 5 łyżek cukru

  • 4-5 łyżki kakao

  • 4 łyżki mleka

Kostkę masła rozpuszczamy w garnku i dodajemy cukier. Mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na moment do ostygnięcia. Do ciepłego, ale nie mocno gorącego, masła z cukrem dodajemy partiami ser z wiaderka.

Całość mieszamy na gładką masę, dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy. Budynie mieszamy w niepełnej szklance mleka i wlewamy do pozostałej masy. Garnek z masą wstawiamy na ogień i gotujemy przez 10 minut aż zgęstnieje.

Teraz zabieramy się za przygotowanie blaszki. Wykładamy dno papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy gorącą masę serową i wykładamy kolejną warstwę herbatników, a następnie resztę masy serowej, całość wykańczamy herbatnikami.

Przechodzimy do polewy czekoladowe. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, mleko oraz kakao. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż polewa nabierze jednorodnej konsystencji i lekko zgęstnieje.

Ciepłą polewę czekoladową wylewamy na wierzch ciasta. Sernik bez pieczenia wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje podaje z czarną kawą albo herbatą. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy