Smakosze.pl
Naleśniki maślankowe

canva/pixelshot

Przepis na naleśniki maślankowe

29 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Cienkie i delikatne. Takie naleśniki lubimy najbardziej. Jednak tym, którzy w naleśnikach szukają też aksamitnego smaku, polecamy przepis na naleśniki maślankowe. Przekonaj się, jak mała modyfikacja receptury może zdziałać cuda.

Naleśniki kochają mali i duzi. Gotujący cenią je za łatwość przygotowania, jedzący za ich doskonały smak. Wszystkim pasuje to, że ten sam naleśnik można posmarować wytrawnym farszem albo słodkim dżemem. Jeden i drugi będzie smakował doskonale.

Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować z ciastem naleśnikowym, masz co najmniej kilka możliwości. Gdy marzą ci się bardziej puszyste naleśniki, dodaj do nich oddzielnie ubite białka. Jeśli chcesz, by były mniej kaloryczne mleko zastąp gazowaną wodą. Natomiast bardziej aksamitne naleśniki otrzymasz, zastępując mleko maślanką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na naleśniki maślankowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • ok. 1,5 szklanki maślanki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju

Fasolka po bretońsku

Idealnie gęsta fasolka po bretońsku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naleśników

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, sól i olej. Dodaj większość maślanki i dokładnie zmiksuj ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, zwiększ ilość dodanej maślanki.

Ciasto odstaw na 15 minut, by mąka zdążyła napęcznieć. Jeśli gotowe ciasto jest znów za gęste, rozprowadź je odrobiną maślanki lub zimnej wody. Patelnię do naleśników rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta i przechylając patelnię, równomiernie je rozprowadź.

Gdy naleśnik przysmaży się od spodu, a na wierzchu ciasto się zetnie, odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż go przez chwilę.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

smażenie naleśników

smażenie naleśników

Źródło zdjęcia: canva/finwal

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >