Smakosze.pl Przepisy Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami
canva/natalyadanko, Grzesiek i Ania z Rolnika na facebook.com

Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami

29 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ania Bardowska zdradziła swój przepis na wyśmienitą, domową drożdżówkę z owocami letnimi, która podbije serce każdego łasucha. Delikatne, wyrośnięte ciasto, owoce sezonowe i słodka kruszonka to połączenie, którego musisz spróbować.

Przepisów na ciasto drożdżowe mamy naprawdę wiele, jednak nie wszystkie są tak proste, a samo ciasto tak smaczne jak od Ani Bardowskiej. Ciasto drożdżowe jej przepisu nie wymaga przygotowania i ruszenia zaczynu, jest więc szybsze niż klasyczne ciasto.

Do przygotowania drożdżówki wykorzystajmy ulubione owoce sezonowe, polecam truskawki, wiśnie, jagody, maliny, porzeczki. Drożdżówka wychodzi rewelacyjnie, kiedy pomieszamy owoce i zapieczemy je pod kruszonką, następnie oprószymy cukrem pudrem.

Wszystkie składniki na drożdżówkę muszą mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże podgrzewajmy delikatnie z mlekiem, cukrem i masłem, następnie połączmy z resztą składników. Tak przygotowane ciasto jest szybkie i doskonale wyrośnięte.

Domowa drożdżówka z owocami sezonowymi, smak wakacji

Składniki na ciasto:

  • szklanka mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 450 g mąki pszennej

  • 70 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 70 g miękkiego masła

  • jajko w temperaturze pokojowej

  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła

  • 100 g cukru

  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 500 g jagód, malin, truskawek, wiśni, porzeczek

  • cukier puder do podania

Jak zrobić najlepszą drożdżówkę z owocami sezonowymi i kruszonką?

Mleko wlej do rondelka, dodaj 2 łyżki cukru, masło, pokruszone drożdże, podgrzewaj na wolnym ogniu, stale mieszając do temperatury 38 stopni C , mleko nie może się zagotować.

Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, cukier wanilinowy, resztę cukru, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej przygotowane mleko z drożdżami i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolite i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

W tym czasie zrób kruszonkę: wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Owoce do drożdżówki umyj osusz, z wiśni wyjmij pestki.

Ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj ulubione owoce, pokrusz kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz około 35 minut.

Gdy drożdżówka ostygnie, oprósz ją cukrem pudrem i podaj, smacznego. Pomysł na pyszne, domowe wypieki z owoców sezonowych? Upiecz domowe jagodzianki i muffiny z porzeczkami, cała rodzina będzie zachwycona.

Drożdżówka
canva/ manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Grzesiek i Ania z Rolnika na facebook.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy