Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami
Ania Bardowska zdradziła swój przepis na wyśmienitą, domową drożdżówkę z owocami letnimi, która podbije serce każdego łasucha. Delikatne, wyrośnięte ciasto, owoce sezonowe i słodka kruszonka to połączenie, którego musisz spróbować.
Przepisów na ciasto drożdżowe mamy naprawdę wiele, jednak nie wszystkie są tak proste, a samo ciasto tak smaczne jak od Ani Bardowskiej. Ciasto drożdżowe jej przepisu nie wymaga przygotowania i ruszenia zaczynu, jest więc szybsze niż klasyczne ciasto.
Do przygotowania drożdżówki wykorzystajmy ulubione owoce sezonowe, polecam truskawki, wiśnie, jagody, maliny, porzeczki. Drożdżówka wychodzi rewelacyjnie, kiedy pomieszamy owoce i zapieczemy je pod kruszonką, następnie oprószymy cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na drożdżówkę muszą mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże podgrzewajmy delikatnie z mlekiem, cukrem i masłem, następnie połączmy z resztą składników. Tak przygotowane ciasto jest szybkie i doskonale wyrośnięte.
Domowa drożdżówka z owocami sezonowymi, smak wakacji
Składniki na ciasto:
-
szklanka mleka
-
20 g świeżych drożdży
-
450 g mąki pszennej
-
70 g cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
70 g miękkiego masła
-
jajko w temperaturze pokojowej
-
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
-
100 g miękkiego masła
-
100 g cukru
-
150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
-
500 g jagód, malin, truskawek, wiśni, porzeczek
-
cukier puder do podania
Jak zrobić najlepszą drożdżówkę z owocami sezonowymi i kruszonką?
Mleko wlej do rondelka, dodaj 2 łyżki cukru, masło, pokruszone drożdże, podgrzewaj na wolnym ogniu, stale mieszając do temperatury 38 stopni C , mleko nie może się zagotować.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, cukier wanilinowy, resztę cukru, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej przygotowane mleko z drożdżami i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolite i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
W tym czasie zrób kruszonkę: wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Owoce do drożdżówki umyj osusz, z wiśni wyjmij pestki.
Ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj ulubione owoce, pokrusz kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz około 35 minut.
Gdy drożdżówka ostygnie, oprósz ją cukrem pudrem i podaj, smacznego. Pomysł na pyszne, domowe wypieki z owoców sezonowych? Upiecz domowe jagodzianki i muffiny z porzeczkami, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
-
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Źródło: Grzesiek i Ania z Rolnika na facebook.com