Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Orzeźwiające, pyszyste muffiny porzeczkowe
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:49

Orzeźwiające, pyszyste muffiny porzeczkowe

Orzeźwiające, puszyste muffiny porzeczkowe
pixabay.com

Muffiny porzeczkowe - orzeźwiająca przekąska

Ten przepis jest tak prosty, że nawet dziecko poradzi sobie z jego wykonaniem bez problemu. Muffiny porzeczkowe to świetny pomysł, by połączyć cudne babeczki z lekko kwaskowym smakiem porzeczek. To połączenie sprawia, że babeczki są delikatnie słodkie i orzeźwiające.  

Muffiny porzeczkowe - niezbędne składniki


Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g porzeczek,

  • 2 jajka,

  • 125 ml mleka,

  • 100 g masła,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 170 g cukru + 3 łyżeczki do posypania,

  • szczypta soli.

undefined

Muffiny porzeczkowe - sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. 

Porzeczki umyj delikatnie od bieżącą, zimną wodą, osusz i obierz z szypułek.

Podgrzej masło tak, aby się delikatnie roztopiło, ostudź, dodaj jajka i mleko, ubij trzepaczką.

W drugiej misce przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj wszystko razem.

Do suchych składników z miski dodaj mokre. Do całości dodaj porzeczki i wymieszaj delikatnie i powoli łyżką.

Nałóż równe porcje ciasta do papilotek, posyp pozostałym cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 25 minut (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinek).

Tagi: