Orzeźwiające, puszyste muffiny porzeczkowe
pixabay.com

Orzeźwiające, pyszyste muffiny porzeczkowe

Muffiny porzeczkowe to deser, który zachwyci wszystkie podniebienia, nawet te najmłodsze. Do przepisu warto wykorzystać świeże porzeczki ze sprawdzonych, lokalnych upraw. Muffiny porzeczkowe nadają się wprost idealnie na letnie przyjęcia w ogrodzie. Oto przepis na przepyszne muffiny porzeczkowe.

Muffiny porzeczkowe - orzeźwiająca przekąska

Ten przepis jest tak prosty, że nawet dziecko poradzi sobie z jego wykonaniem bez problemu. Muffiny porzeczkowe to świetny pomysł, by połączyć cudne babeczki z lekko kwaskowym smakiem porzeczek. To połączenie sprawia, że babeczki są delikatnie słodkie i orzeźwiające.

Muffiny porzeczkowe - niezbędne składniki

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g porzeczek,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru + 3 łyżeczki do posypania,
  • szczypta soli.

Muffiny porzeczkowe - sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Porzeczki umyj delikatnie od bieżącą, zimną wodą, osusz i obierz z szypułek.

Podgrzej masło tak, aby się delikatnie roztopiło, ostudź, dodaj jajka i mleko, ubij trzepaczką.

W drugiej misce przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj wszystko razem.

Do suchych składników z miski dodaj mokre. Do całości dodaj porzeczki i wymieszaj delikatnie i powoli łyżką.

Nałóż równe porcje ciasta do papilotek, posyp pozostałym cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 25 minut (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinek).

Następny artykuł