Orzeźwiające, pyszyste muffiny porzeczkowe
Muffiny porzeczkowe - orzeźwiająca przekąska
Ten przepis jest tak prosty, że nawet dziecko poradzi sobie z jego wykonaniem bez problemu. Muffiny porzeczkowe to świetny pomysł, by połączyć cudne babeczki z lekko kwaskowym smakiem porzeczek. To połączenie sprawia, że babeczki są delikatnie słodkie i orzeźwiające.
Muffiny porzeczkowe - niezbędne składniki
Składniki na 12 sztuk:
250 g porzeczek,
2 jajka,
125 ml mleka,
100 g masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g mąki pszennej,
170 g cukru + 3 łyżeczki do posypania,
szczypta soli.
undefined
Muffiny porzeczkowe - sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Porzeczki umyj delikatnie od bieżącą, zimną wodą, osusz i obierz z szypułek.
Podgrzej masło tak, aby się delikatnie roztopiło, ostudź, dodaj jajka i mleko, ubij trzepaczką.
W drugiej misce przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj wszystko razem.
Do suchych składników z miski dodaj mokre. Do całości dodaj porzeczki i wymieszaj delikatnie i powoli łyżką.
Nałóż równe porcje ciasta do papilotek, posyp pozostałym cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 25 minut (do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffinek).