Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Babcine triki sprawią, że wyjdzie idealnie
Zrobienie domowego zakwasu na żurek wcale nie jest zadaniem skomplikowanym czy wymagającym. Aby mieć pewność, że proces przebiegnie właściwie, należy zastosować dwie babcine zasady. Po pierwsze zakwas powinien fermentować w ciepłym miejscu. Po drugie warto dodać do niego trochę otrębów, które zwiększą jego gęstość i zawiesistość.
Zakwas na żurek odpowiada za większość smaku oraz konsystencji tej wielkanocnej zupy. Bez niego danie nie nabierze wyjątkowej gęstości oraz charakterystycznego kwaśnego i intensywnego smaku.
W sklepach dostępne są butelki i słoiki z gotowym zakwasem, który jednak nie może równać się domowemu. W jego składzie często można znaleźć niepotrzebne dodatki, takie jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.
Podstawa dobrego zakwasu na żurek
Najważniejsze jest zachowanie sterylnej czystości podczas mieszania i fermentacji składników. Ewentualne zanieczyszczenia mogą bowiem doprowadzić do zakażenia, które całkowicie niszczy zakwas.
Pierwszą zasadą stosowaną przez nasze babcie, było przechowywanie naczynia z zakwasem w ciepłym miejscu. Wysoka temperatura przyspiesza proces fermentacji, a także go wzmacnia.
Drugą zasadą, dzięki której żurek będzie znacznie smaczniejszy, jest dodanie do zakwasu odrobiny otrębów. Te z kolei nadadzą żurkowi odpowiedniej gęstości, a także zwiększą jego kleistość.
Przepis na zakwas na żurek
Składniki:
-
100 g mąki żytniej
-
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki otrębów owsianych
Do wyparzonego i wymytego słoika wrzuć wszystkie składniki, wymieszaj je, a następnie przykryj czystą ściereczką. Obwiąż ją gumką, aby materiał nie zleciał przypadkiem z naczynia.
Słoik postaw w ciepłym miejscu. Pozostaw go w nim przez około 6 dni, codziennie pamiętając o przemieszaniu zakwasu czystą łyżką. Po tym czasie zakwas będzie gotowy i można gotować z jego pomocą pyszny wielkanocny żurek. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/fired1991, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki. Lepszej nie jadłeś
-
Ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut. Przepis na szybki i pyszny deser
Źródło: newsy.gotujmy