Jak zrobić idealne ciasto na krokiety? Mamy sprawdzony przepis

Krokiety są jedną ze smaczniejszych form podania naleśników. Aby obtoczone w bułce tartej ciasto wypełnione ulubionym farszem po usmażeniu było chrupiące i nie pękało, trzeba zachować kilka zasad. Jedną z nich jest dokładne połączenie składników. Najłatwiej dokonać tego, gdy mają one zbliżoną temperaturę. Sprawdźcie, co jeszcze może wpłynąć na efekt.
Krokiety stanowią jedną z bardziej czasochłonnych i wymagających dokładności potraw. Są jednak niezwykle smaczne. Warto podjąć wysiłek i przygotować je w domu. Jeżeli doprowadzimy jajka i mleko do temperatury pokojowej ich połączenie z mąką, olejem i wodą będzie prostsze.
Dodatkowo, smażąc pozbawioną grudek, jednolitą masę na niewielkim ogniu, przyrządzimy ciasto elastyczne i niezwykle delikatne, w które z łatwością zawiniemy dowolny farsz. Nie będzie szansy, by przypadkiem je przypalić i zniweczyć starania. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na doskonałe ciasto do krokietów
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 duże jaja
szczypta soli
3 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sito. W osobnym naczyniu łączymy jaja z solą, mlekiem, wodą oraz olejem. Następnie energicznie miksujemy powstałą masę z mąką.
Gdy uzyskamy gładką, jednolitą masę — ciasto na krokiety jest gotowe. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Przy pomocy chochli wylewamy porcję ciasta i smażymy ją do czasu, aż z obu stron będzie zrumieniona.
Gotowe naleśniki układamy na talerzu, jeden na drugim. Najlepiej dodatkowo przykryć je ściereczką, by nie wyschły, nim skończymy smażenie.
Tak przygotowane naleśniki będą idealne do przyrządzenia krokietów zarówno w wersji ze szpinakiem i białym serem, jak i z wyśmienitym połączeniem kapusty i grzybów leśnych.

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile kosztują czereśnie w 2022? Jaka jest cena za kilogram owoców?
Jak najlepiej przechowywać żywność w lodówce? Zachowają świeżość na dłużej
Ciasto truskawkowe z przepisu żony Jakuba Kuronia. Rewelacyjny smak
Źródło: przepisy



































