Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kiszone buraki? Ich korzyści są nie do przecenienia
canva/Aneta_Gu

Jak zrobić kiszone buraki? Ich korzyści są nie do przecenienia

3 września 2022

Kiszone buraki mają wielu zwolenników. Podobnie jak inne kiszonki są niezwykle zdrowe, a ich przygotowanie nie sprawi wam problemów. Warto spróbować, bo korzyści są ogromne. Zdradzamy, co zyskacie, sięgając po nie regularnie.

Buraki są niezwykle cenne w diecie. Spożywanie bogatego w żelazo i witaminy z grupy B warzywa jest zalecane nie tylko osobom zmagającym się z anemią. Udowodniono, że kiszona wersja produktu może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i tym samym obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Zawarta w warzywie betanina wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wraz z witaminą C — która w burakach też występuje w znacznej ilości — będzie stanowiła świetny koktajl wzmacniający odporność. Kiszonych buraków warto skosztować choćby dla poprawy zdrowia

Przepis na pyszne kiszone buraki

Składniki:

  • 1 kg buraków, najlepiej okrągłych

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna pieprzu czarnego

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 750 ml wody

  • 1 łyżka soli

Jak zrobić kiszone buraki? Znamy prosty przepis na ten zdrowy przysmak

Zaczynamy od starannego oczyszczenia buraków. W tym celu szorujemy je i obieramy ze skórki. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywo umieszczamy w czystych słoikach. Dodajemy czosnek pozbawiony łupiny, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

Sól rozpuszczamy w wodzie, a uzyskanym roztworem wypełniamy naczynia z burakami. Płyn powinien przykrywać wszystkie kawałki warzywa. Słoiki zakręcamy i odstawiamy je w suche i zacienione miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa.

Piana na powierzchni płynu jest oznaka rozpoczęcia fermentacji. W tym momencie przenosimy przetwory w chłodne miejsce. Smaczne kiszone buraki będą gotowe po 2-3 tygodniach.

Kilka pomysłów na ich wykorzystanie znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy sałatkę ze śledziem oraz nietuzinkowy pomysł na ciasto na pierogi z dodatkiem soku z buraka.

Kiszone buraki są niezwykle zdrowe
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: parenting

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy