Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy? Nie ma nic prostszego
canva/ arinahabich

Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy? Nie ma nic prostszego

26 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Chlebek bananowy jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Jest idealny na śniadanie, podwieczorek i coś słodkiego do kawy. Puszysty, wypieczony chlebek z bananami i ulubionymi bakaliami rozpływa się w ustach.

Słodki, delikatny, wypieczony, puszysty, taki właśnie jest chlebek bananowy, który przygotujesz błyskawicznie w zaciszu swojego domu. Pieczywo posmarowane płynnym miodem lub ulubionym dżem smakuje rewelacyjnie.

Do chlebka wybieraj dojrzałe banany. Po czym je poznać? Mają żółty kolor i na skórce zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Takie banany są najsłodsze, miękkie i do ciasta nadają się idealnie.

Chlebek bananowy upiecz z dodatkiem ulubionych bakalii. Gorąco polecam orzechy włoskie, wiórki kokosowe, daktyle lub suszoną żurawinę , są idealne do słodkiego, delikatnego pieczywa. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność chlebka, zamień cukier na ksylitol.

Skorzystaj z sezonu i przygotuj domowy dżem rabarbarowy . W ten sposób zachowasz smak wiosny na wiele miesięcy, a domowy chlebek z tym słodkim dodatkiem zimą smakuje jeszcze lepiej.

Przepis na klasyczny chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany

  • 2,5 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego

  • szklanka cukru lub ksylitolu

  • szklanka posiekanych orzechów włoskich/ wiórków kokosowych/ suszonej żurawiny/ daktyli

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • szczypta soli

Jak zrobić chlebek bananowy?

Nastaw piekarnik na 180 stopni C, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, banany rozgnieć widelcem. Jajka wbij do miski i ubij z cukrem, następnie dodaj olej, banany i miksuj, aż powstanie jednolita masa.

Do przygotowanych składników wsyp przesianą z proszkiem mąkę i ulubione orzechy lub bakalie i wymieszaj łyżką. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około godzinę, do suchego patyczka, smacznego.

Składniki na chlebek bananowy
Źródło zdjęcia: canva/ connerscott1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy