Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy? Nie ma nic prostszego
Chlebek bananowy jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Jest idealny na śniadanie, podwieczorek i coś słodkiego do kawy. Puszysty, wypieczony chlebek z bananami i ulubionymi bakaliami rozpływa się w ustach.
Słodki, delikatny, wypieczony, puszysty, taki właśnie jest chlebek bananowy, który przygotujesz błyskawicznie w zaciszu swojego domu. Pieczywo posmarowane płynnym miodem lub ulubionym dżem smakuje rewelacyjnie.
Do chlebka wybieraj dojrzałe banany. Po czym je poznać? Mają żółty kolor i na skórce zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Takie banany są najsłodsze, miękkie i do ciasta nadają się idealnie.
Chlebek bananowy upiecz z dodatkiem ulubionych bakalii. Gorąco polecam orzechy włoskie, wiórki kokosowe, daktyle lub suszoną żurawinę , są idealne do słodkiego, delikatnego pieczywa. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność chlebka, zamień cukier na ksylitol.
Skorzystaj z sezonu i przygotuj domowy dżem rabarbarowy . W ten sposób zachowasz smak wiosny na wiele miesięcy, a domowy chlebek z tym słodkim dodatkiem zimą smakuje jeszcze lepiej.
Przepis na klasyczny chlebek bananowy
Składniki:
-
4 dojrzałe banany
-
2,5 szklanki mąki
-
3/4 szklanki oleju roślinnego
-
szklanka cukru lub ksylitolu
-
szklanka posiekanych orzechów włoskich/ wiórków kokosowych/ suszonej żurawiny/ daktyli
-
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 jajka
-
szczypta soli
Jak zrobić chlebek bananowy?
Nastaw piekarnik na 180 stopni C, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, banany rozgnieć widelcem. Jajka wbij do miski i ubij z cukrem, następnie dodaj olej, banany i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
Do przygotowanych składników wsyp przesianą z proszkiem mąkę i ulubione orzechy lub bakalie i wymieszaj łyżką. Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około godzinę, do suchego patyczka, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
-
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu
Źródło: kwestiasmaku.com