Jak zrobić ogórki małosolne w kamiennym garnku?
Ogórki małosolne to przysmak, który jest szczególnie bliski naszemu sercu. Pyszna, chrupiąca przekąska doskonale smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do niemal każdego dania mięsnego. Dziś przekonamy się jak przygotować ogórki małosolne w tradycyjnej kamionce.
Wybór kamionki albo kamiennego garnka do ogórków małosolnych nie jest przypadkiem. Kamiennie naczynie jest bowiem wyjątkowo odporne na działanie kwasu oraz soli.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Dzięki tej właściwości żadne niepożądane substancje nie przedostają się do ogórków - takie niebezpieczeństwo może wystąpić przy robieniu przetworów w plastikowych butelkach czy woreczkach.
Przepis na ogórki małosolne w kamionce krok po kroku
Potrzebujesz:
-
2 kg gruntowych ogórków - najlepiej niewielkich
-
koper
-
7 ząbków czosnku
-
kilka sztuk liści - chrzanu, wiśni bądź porzeczki
-
korzeń chrzanu
Do zalewy:
-
1,5 litra przegotowanej wody - wystudzonej
-
1,5 łyżki niejodowanej soli
Ogórki bardzo dokładnie myje, a następnie odcinamy piętki. Każdy ząbek czosnku kroimy na pół, a chrzan obieramy.
Na dnie kamionki układamy liście wiśni, chrzan, koper oraz czosnek, a następnie na nich mocno dociskając wkładamy ogórki. Na wierzch ogórków kładziemy baldachim kopru oraz liść chrzanu bądź wiśni
Z wody i soli przygotowujemy zalewę i polewamy nią ułożone w kamionce ogórki. Całość nagrywamy kamieniem, pokrywką bądź słoikiem z wodą.
Tak przygotowane ogórki odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie są gotowe do schrupania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przeslijprzepis