Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić podpłomyki niczym za dawnych lat? Mamy klasyczny przepis
canva/sal61

Jak zrobić podpłomyki niczym za dawnych lat? Mamy klasyczny przepis

13 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Dawniej każdy się nim zajadał. Sprawdź, jak zrobić podpłomyki niczym za dawnych lat. Mamy na nie klasyczny przepis. Podpłomyki przygotujesz w mgnieniu oka, a składniki na nie z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Podpłomyki to płaskie chlebki, które można przygotować szybko i bez wyszukanych składników. Kiedyś wypiekało się je na blasze węglowej kuchni, dziś można to zrobić w piekarniku lub jeszcze szybciej — na patelni.

Podpłomyki możesz przygotować, gdy zabraknie ci w domu tradycyjnego chleba lub wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na małą odmianę. Zwykle do ciasta na podpłomyki nie dodaje się żadnych spulchniaczy, jednak jeśli wsypiecie trochę proszku do pieczenia, wyjdą bardziej puszyste.

Jak zrobić podpłomyki niczym za dawnych lat? Mamy klasyczny przepis

Składniki:

  • 20 dag mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • 100 ml wody lub mleka roślinnego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • mąka do podsypania

  • olej do smażenia

Przygotowanie podpłomyków

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia i oliwę. Wlej wodę lub mleko, wymieszaj składniki, a potem wyrób gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 10-15 minut, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.

Ciasto podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 1/2 cm. Patelnię rozgrzej, natłuść ją olejem. Placki ciasta kładź na gorącej patelni i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Gotowe placki trzymaj przykryte ściereczką, żeby nie obeschły. Podawaj np. z warzywnymi pastami, warzywami.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na szybki chleb , a także recepturę na chleb z garnka .

podpłomyki
podpłomyki

Źródło zdjęcia: canva/Lcc54613

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blendman

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy