Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić prosty kisiel bez mąki ziemniaczanej i cukru?
canva/Iulia Cozlenco, Getty Images

Jak zrobić prosty kisiel bez mąki ziemniaczanej i cukru?

1 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Praktycznie wszystkie kisiele dostępne w sklepach mają w swoim składzie mąkę ziemniaczaną i cukier, które mają wysoki indeks glikemiczny. Jeśli dbasz o linię, mamy dla ciebie doskonały sposób na zrobienie tego pysznego deseru bez skrobi i słodzenia. Wystarczy dodać do owoców odrobinę wody i 1 łyżkę nasion babki jajowatej, która wiążąc wodę, pęcznieje i tworzy idealną konsystencję deseru.

Zwyczaj gotowania kisielu własnoręcznie nie jest obecnie zbyt popularny, lecz warto do niego wrócić. Współcześnie w sklepach bardzo trudno zdobyć go bez mąki ziemniaczanej, która jest głównym składnikiem zagęszczającym.

Na szczęście w domowych warunkach bez problemu przygotujesz zdrowszy i mniej kaloryczny kisiel. Trzeba jedynie zamienić skrobię ziemniaczaną na babkę jajowatą. Jej nasiona w połączeniu z wodą żelują się i tworzą idealną konsystencję.

Przepis na kisiel bez mąki ziemniaczanej

Składniki:

  • 200 g mrożonych lub świeżych jagód

  • 1 łyżka babki jajowatej

  • 100 ml wody

Do garnka wlej zimną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć do niej jagody. Jeśli owoce są mrożone, wyjmij je z zamrażalnika na godzinę przed gotowaniem, aby oszczędzić sobie czasu i pracy.

Gotuj jagody przez 10 minut, aż rozpadną się i część wody wyparuje. Im bardziej zredukowany zostanie płyn, tym kisiel będzie gęstszy i intensywniejszy w smaku. Następnie wsyp 1 łyżkę babki jajowatej.

Energicznie mieszając, cały czas gotuj kisiel. Po kilku minutach, gdy uznasz, że konsystencja jest zadowalająca, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj jego zawartość blenderem. Po ostudzeniu kisiel mocniej zgęstnieje, więc jeśli chcesz bardziej zawiesisty deser, po prostu zaczekaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza, jak aromatyczne przyprawy mogą pomoc w utrzymaniu pięknego zapachu w domu.

Kisiel owocowy

Źródło zdjęcia: canva/AlbinaBougartchev, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hiperinsulinka; doz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy