Jak zrobić prosty kisiel bez mąki ziemniaczanej i cukru?
Praktycznie wszystkie kisiele dostępne w sklepach mają w swoim składzie mąkę ziemniaczaną i cukier, które mają wysoki indeks glikemiczny. Jeśli dbasz o linię, mamy dla ciebie doskonały sposób na zrobienie tego pysznego deseru bez skrobi i słodzenia. Wystarczy dodać do owoców odrobinę wody i 1 łyżkę nasion babki jajowatej, która wiążąc wodę, pęcznieje i tworzy idealną konsystencję deseru.
Zwyczaj gotowania kisielu własnoręcznie nie jest obecnie zbyt popularny, lecz warto do niego wrócić. Współcześnie w sklepach bardzo trudno zdobyć go bez mąki ziemniaczanej, która jest głównym składnikiem zagęszczającym.
Na szczęście w domowych warunkach bez problemu przygotujesz zdrowszy i mniej kaloryczny kisiel. Trzeba jedynie zamienić skrobię ziemniaczaną na babkę jajowatą. Jej nasiona w połączeniu z wodą żelują się i tworzą idealną konsystencję.
Przepis na kisiel bez mąki ziemniaczanej
Składniki:
-
200 g mrożonych lub świeżych jagód
-
1 łyżka babki jajowatej
-
100 ml wody
Do garnka wlej zimną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć do niej jagody. Jeśli owoce są mrożone, wyjmij je z zamrażalnika na godzinę przed gotowaniem, aby oszczędzić sobie czasu i pracy.
Gotuj jagody przez 10 minut, aż rozpadną się i część wody wyparuje. Im bardziej zredukowany zostanie płyn, tym kisiel będzie gęstszy i intensywniejszy w smaku. Następnie wsyp 1 łyżkę babki jajowatej.
Energicznie mieszając, cały czas gotuj kisiel. Po kilku minutach, gdy uznasz, że konsystencja jest zadowalająca, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj jego zawartość blenderem. Po ostudzeniu kisiel mocniej zgęstnieje, więc jeśli chcesz bardziej zawiesisty deser, po prostu zaczekaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza, jak aromatyczne przyprawy mogą pomoc w utrzymaniu pięknego zapachu w domu.
Źródło zdjęcia: canva/AlbinaBougartchev, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hiperinsulinka; doz