Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie
Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Ciepła, sycąca i smaczna — pozwala dobrze rozpocząć dzień. Aby wyszła delikatna i puszysta warto ją nie za długo smażyć. Najlepiej postąpimy, zdejmując patelnię z ognia za każdym razem, gdy zacznie się ścinać i odstawiając na kuchenkę dopiero po przemieszaniu.
Jajecznica musi być puszysta. Niektórzy uważają, że bez mleka taka nie wyjdzie. I choć przy smażeniu tej potrawy łatwo jest popełnić szereg błędów , brak dodatków nie przekreśla szansy na uzyskanie lekkiej niczym chmurka konsystencji, którą tak lubimy. Sprawdźcie nasze wskazówki.
Przepis na delikatną i puszystą jajecznicę
Składniki:
-
4 jaja zerówki
-
40 g masła
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy przyprawy wedle uznania i starannie roztrzepujemy masę widelcem, by ją napowietrzyć. Proces ten powinien trwać kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię.
Gdy będzie już bardzo ciepła, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy masło. Na rozpuszczony tłuszcz wylewamy masę jajeczną. Lekko ścięte jajka będą sygnałem do zdjęcia potrawy z ognia na chwilę i wymieszania jej.
Dalsze podgrzewanie prowadzimy do czasu, aż ponownie zobaczymy, że masa się ścina. Wtedy należy znowu zdjąć ją z kuchenki i zamieszać. Postępujemy w ten sposób do czasu, aż uzyskamy danie, które odpowiada naszym preferencjom. Podajemy od razu. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli wasza patelnia posiada powłokę nieprzywierająca, warto zrezygnować z dodatku masła. Jego smak dobrze komponuje się z jajkami, lecz smażone na nim dania nie powinny zbyt często gościć w naszym jadłospisie.
Źródło zdjęcia: canva/piyato
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: gotowanie.onet, verdum