Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić pyszną karpatkę? Idealne góry i doliny są gwarancją sukcesu ciasta
canva/czarny_bez

Jak zrobić pyszną karpatkę? Idealne góry i doliny są gwarancją sukcesu ciasta

7 stycznia 2023

Karpatka jest kultowym deserem z kremem. Ciasto charakteryzujące się bogatą w góry i doliny strukturą jest niesamowicie smaczne i efektowne. Przygotowanie go w domu jest proste, a składniki wcale nie są trudne do zdobycia. Spróbujecie?

Domowa karpatka z pysznym kremem budyniowym zachwyci gości. Pięknie prezentujący się deser o delikatnej strukturze będzie wprost rozpływał się w ustach, jeśli tylko zadbacie o to, by dobrze połączyć składniki obu mas. Jeśli zajdzie konieczność, warto posłużyć się blenderem, który rozbije wszelkie grudki. Ciasto wyjdzie znakomicie.

Przepis na znakomitą karpatkę

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jaj

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 125 g masła lub margaryny

  • 170 g mąki pszennej

  • 250 ml wody

Składniki na krem:

  • 4 duże jaja

  • 165 g cukru

  • 65 g mąki pszennej

  • 130 g mąki ziemniaczanej

  • 125 g masła lub margaryny

  • 700 ml mleka lub napoju sojowego

  • kilka kropel esencji waniliowej

Jak zrobić doskonałą karpatkę? Znamy niezawodny przepis

Masło lub margarynę topimy w rondlu. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, jednocześnie energicznie mieszając składniki do uzyskania konsystencji zbliżonej do te charakteryzującej ziemniaczane purée. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do chłodnej masy dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i stopniowo wbijamy jaja. Połowę ciasta przenosimy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 32 cm x 23 cm, kształtując brzegi, tak aby powstały niewysokie ranty.

Pieczemy przez 25 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podobnie przygotowujemy druga część ciasta. Na spodzie z rantami układamy przygotowany według poniższego przepisu krem i przykrywamy do drugą porcją ciasta. Karpatkę podajemy po schłodzeniu, posypaną cukrem pudrem.

Jak zrobić krem do karpatki?

Pół litra mleka lub napoju sojowego podgrzewamy wraz z cukrem i masłem lub margaryną, do rozpuszczenia słodzika. Pozostałe 200 ml płynu łączymy z obiema mąkami, esencją waniliową oraz jajkami, a następnie przenosimy mieszaninę do ciepłego płynu w garnku, energicznie całość mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne kultowe przysmaki. Szczególnie polecamy patent na ciasto zebra . Być może skusi was też prosty blok czekoladowy , niewymagający pieczenia.

Domowa karpatka jest znakomita
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy