Jak zrobić pyszną karpatkę? Idealne góry i doliny są gwarancją sukcesu ciasta
Karpatka jest kultowym deserem z kremem. Ciasto charakteryzujące się bogatą w góry i doliny strukturą jest niesamowicie smaczne i efektowne. Przygotowanie go w domu jest proste, a składniki wcale nie są trudne do zdobycia. Spróbujecie?
Domowa karpatka z pysznym kremem budyniowym zachwyci gości. Pięknie prezentujący się deser o delikatnej strukturze będzie wprost rozpływał się w ustach, jeśli tylko zadbacie o to, by dobrze połączyć składniki obu mas. Jeśli zajdzie konieczność, warto posłużyć się blenderem, który rozbije wszelkie grudki. Ciasto wyjdzie znakomicie.
Przepis na znakomitą karpatkę
Składniki na ciasto:
-
5 dużych jaj
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
125 g masła lub margaryny
-
170 g mąki pszennej
-
250 ml wody
Składniki na krem:
-
4 duże jaja
-
165 g cukru
-
65 g mąki pszennej
-
130 g mąki ziemniaczanej
-
125 g masła lub margaryny
-
700 ml mleka lub napoju sojowego
-
kilka kropel esencji waniliowej
Jak zrobić doskonałą karpatkę? Znamy niezawodny przepis
Masło lub margarynę topimy w rondlu. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, jednocześnie energicznie mieszając składniki do uzyskania konsystencji zbliżonej do te charakteryzującej ziemniaczane purée. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do chłodnej masy dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i stopniowo wbijamy jaja. Połowę ciasta przenosimy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 32 cm x 23 cm, kształtując brzegi, tak aby powstały niewysokie ranty.
Pieczemy przez 25 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podobnie przygotowujemy druga część ciasta. Na spodzie z rantami układamy przygotowany według poniższego przepisu krem i przykrywamy do drugą porcją ciasta. Karpatkę podajemy po schłodzeniu, posypaną cukrem pudrem.
Jak zrobić krem do karpatki?
Pół litra mleka lub napoju sojowego podgrzewamy wraz z cukrem i masłem lub margaryną, do rozpuszczenia słodzika. Pozostałe 200 ml płynu łączymy z obiema mąkami, esencją waniliową oraz jajkami, a następnie przenosimy mieszaninę do ciepłego płynu w garnku, energicznie całość mieszając, by nie powstały grudki. Gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne kultowe przysmaki. Szczególnie polecamy patent na ciasto zebra . Być może skusi was też prosty blok czekoladowy , niewymagający pieczenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nikt nie robi takich śledzi jak siostry benedyktynki. Klasztorny patent wyróżnia się smakiem
-
Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama