Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika

Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika

Placki ziemniaczane przywierają się do patelni
canva/Alexander's Images

Placki ziemniaczane przywierają wam do patelni? Najprawdopodobniej wlaliście na nią zbyt mało oleju. Właściwa ilość tłuszczu i dobre rozgrzanie go są kluczowe w uzyskaniu zadowalających efektów. O błąd nietrudno, więc podpowiadamy, jak poprawnie przyrządzić rarytas z ziemniaków.

Smażenie placków ziemniaczanych nie może odbywać się na suchej patelni. Chrupiące i pełne smaku danie niestety do lekkich nie należy, lecz, chcąc je w ten sposób odchudzić, wcale nie uzyskamy dobrych rezultatów. Przysmak musi być przyrządzany na solidnej porcji tłuszczu.

Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane?

Wydawać, by się mogło, że przyrządzanie popularnego dania z ziemniaków jest niezwykle proste. Niestety zapominając o drobnym szczególe — właściwej ilości i odpowiedniej temperaturze oleju — możemy uzyskać przypalone i poszarpane placki, które trudno będzie odczepić od patelni. Bardzo prawdopodobne też, że wyjdą dość tłuste i pozbawione smaku.

Takiej kulinarnej katastrofie można w prosty sposób zapobiec. Wystarczy wlać na patelnię dwukrotnie większą niż grubość smażonego przez nas placka ilość oleju i rozgrzać ją do temperatury 180-190 stopni Celsjusza.

Smażenie przysmaku w takich warunkach zaowocuje utworzeniem się na jego powierzchni pożądanej cienkiej skórki. Będzie ona przyjemnie chrupała, a jednocześnie zapobiegnie nasiąkaniu placków. Nasz rarytas z łatwością zdejmiemy też z patelni.

O czym warto pamiętać, smażąc placki ziemniaczane?

Jeśli przyrządzamy większą ilość placków ziemniaczanych, warto zmienić olej w trakcie ich przyrządzania. Z czasem do przysmaku będą bowiem przechodziły aromaty pojawiające się w tłuszczu w związku z jego zużyciem, które mogą nadać nieprzyjemnego rybnego posmaku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne placki ziemniaczane. Polecamy rarytas z piekarnika, który będzie chrupiący, a jednocześnie lżejszy od tradycyjnego. Być może też spodoba wam się prosty patent, w którym ścieranie ziemniaków nie będzie konieczne.

Wiemy, dlaczego placki ziemniaczane przywierają się do patelni
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: