Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić sernik bez spodu?
canva/A_Lein

Jak zrobić sernik bez spodu?

22 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak zrobić sernik bez spodu? Wystarczy kilka podstawowych produktów na sernik, skóra kandyzowana z pomarańczy, skórka z cytryny, a ciasto będzie lekkie, puszyste i z orzeźwiającą nutą cytrusów. Poznaj prosty przepis na sernik bez spodu z twarogu.

Sernik to jedno z tych ciast, które można jeść dziennie, a ich smak nigdy się nie znudzi. Przepisów na sernik jest bardzo dużo, od serników na zimno, po pieczone w kąpieli wodnej. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo puszysty, lekki sernik o orzeźwiającym aromacie, to sernik bez spodu jest przepisem właśnie dla Ciebie.

Sernik z dodatkiem cukru wanilinowego, otartą skórką z cytryny i skórką kandyzowaną pomarańczową jest sernikiem doskonałym. Puszysty, o cytrusowym aromacie wprost rozpływa się w ustach. Cukier udekoruj cukrem pudrem, będzie prezentował się bardzo apetycznie.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, to bardzo ważne, inaczej ciasto może nie urosnąć tak, jak powinno. Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu. Uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto przez około 20-30 minut, dopiero później wyjmij blachę na blat, dzięki czemu sernik nie opadnie i się nie pokruszy.

Upiecz również sernik japoński. Jest równie pyszny, delikatny i lekki jak pianka- tu poznasz przepis na wyrośnięty sernik japoński, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Puszysty sernik bez spodu

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu

  • kostka masła

  • 8 jajek

  • szklanka cukru

  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka z cytryny

  • 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

  • szczypta soli

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić sernik bez spodu?

Twaróg wymieszaj z miękkim masłem, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie partiami dodawaj masę twarogową.

Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną i wymieszaj. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, następnie dodawaj ją stopniowo do masy na sernik, mieszaj łyżką.

Masę serową przełóż na blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. Ostudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Masa serowa na sernik

Źródło zdjęcia: canva/ Thomas Demarczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: stronakuchni.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy