Smakosze.pl Produkty Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Canva / Santje09

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

9 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie od dziś wiadomo, że sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowym produktem spożywczym. W jego wnętrzu znajdziemy cenne witaminy i minerały. Po 30 dniach picia go codziennie znacząco wzmacnia się odporność organizmu. Przygotowanie soku z kiszonej kapusty jest bardzo proste.

Niepozorny sok z kiszonej kapusty jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Z pewnością warto go dodać do codziennego jadłospisu. Efekty są widoczne już po 30 dniach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co skrywa w sobie sok z kiszonej kapusty?

Nie da się ukryć, że kiszona kapusta często gości na naszych stołach. Niedawno prezentowaliśmy przepis na wyborną zapiekankę z jej dodatkiem . Wielu smakoszy decyduje się także na sięganie po sok z kiszonej kapusty. Jest to jak najbardziej uzasadnione.

Sok z kiszonej kapusty jest dobrym źródłem witaminy C, żelaza, potasu oraz magnezu. W związku z tym wspiera on ogólną odporność organizmu. Wystarczy pić go codziennie przez 30 dni. Oprócz tego sok z kiszonej kapusty przyśpiesza spalanie tłuszczu. Tym samym łatwiej pozbędziemy się zbędnych kilogramów .

Okazuje się, ze sok z kiszonej kapusty wzmacnia również naczynia żylne i serce. Przeciwdziała także problemom gastrycznym . Takie zalety jednoznacznie wskazują, że warto go dodać do swojego menu. Oczywiście wcześniej najlepiej zaczerpnąć opinii lekarza.

Jak zrobić domowy sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • główka kapusty

  • litr wody

  • 2 łyżeczki soli

Najpierw główkę kapusty kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w blenderze razem z wodą. Całość miksujemy. Sok odcedzamy od kapusty. Możemy wykorzystać w tym celu sitko lub gazę. Kapustę warto wykorzystać do zupy, lub innego dania. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyborną surówką .

Sok z kapusty przelewamy do wyparzonych słoików. Dodajemy do niego sól. Na litr soku powinny przypadać dwie łyżeczki przyprawy. Słoiki zakręcamy i trzymamy przez 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie sok z kiszonej kapusty jest już gotowy.

Sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy
Sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy

Canva / Santje09

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mamadu; ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy