Prosta domowa surówka z białej kapustki
Surówka z białej kapusty jest uwielbianym kulinarnym dodatkiem. Specjał można przygotować w mgnieniu oka. Potrzebne nam będą tylko trzy składniki. Mowa oczywiści o kapuście, marchewce i cebuli. Surówka w tej odsłonie jest niezwykle chrupiąca.
Smakowita surówka niejednokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Największą popularnością często cieszą się najprostsze z rozwiązań. Do takowych można zaliczyć wyśmienitą surówkę z białej kapusty.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Chrupiąca surówka z białej kapusty momentalnie znika z talerzy
Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na obiadowy dodatek na bazie selera. Dziś w rolach głównych wystąpią kapusta, marchewka i cebula.
Zazwyczaj surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Nawet smakosze, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kulinariami, poradzą sobie z tą recepturą. Jakich składników potrzebujemy?
pół główki białej kapusty
marchewka
cebula
15 g posiekanej pietruszki
30 ml oliwy
15 ml soku z cytryny
5 ml miodu
sól
pieprz
Surówka z białej kapusty podbije serca najbliższych
Na początku kapustę należy drobno poszatkować i przełożyć do miski. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Umieszczamy ją w naczyniu z kapustą. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw.
Mieszankę wzbogacamy o posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, oliwę, miód oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki musimy ze sobą połączyć. Surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy, że wstawimy ją na kilkanaście minut do lodówki.
Surówka w tym wydaniu charakteryzuje się fantastycznym, świeżym smakiem. Oprócz tego jest bardzo chrupiąca, dzięki czemu dostarczy miłych wrażeń podczas zajadania. Warto również zwrócić uwagę na przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.
Canva / Janna Danilova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Blog z apetytem