Jak zrobić szarpaną wołowinę?
Szarpana wołowina to wyśmienity dodatek do burgerów, tortilli mięsnej, do sałatek i zapiekanych frytek. Mięso jest bardzo aromatyczne, delikatne, miękkie i soczyste, jest przepyszne. Jak zrobić szarpaną wołowinę?
Szarpana wołowina to mięso idealnie miękkie, które bez trudu podzielisz widelcem na mniejsze, szarpane kawałki. Sekretem idealnego mięsa do burgerów, tortilli i wielu innych dań, jest marynata oraz pieczenie w niskiej temperaturze.
Wołowina najlepiej smakuje obtoczona w kminie, tymianku, papryce, czosnku, kolendrze i to właśnie te przyprawy i zioła znajdują się w marynacie. Do przypraw zawsze dolej oliwię z oliwek i sok z cytryny. Sok zmiękcza twarde włókna w mięsie, bez niego wołowina nie będzie tak mięciutka.
Mięso piecz przez 5 godzin w 120 stopniach C, a wołowina będzie niezwykle soczysta i delikatna. Bardzo ważne jest przykrycie mięsa pokrywą do naczynia żaroodpornego, ponieważ wtedy mięso nie będzie wysuszone. Pokrywę zdejmij na ostatnie pół godziny pieczenia.
Z wołowiny przygotujesz wiele pysznych dań- tu poznasz przepis na zrazy wołowe , są miękkie i bardzo soczyste, idealne na obiad.
Przepis na szarpaną wołowinę
Składniki:
-
1 kg wołowiny bez kości, np. karku
-
łyżeczka soli
-
pół łyżeczki kolendry mielonej
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka soku z cytryny
-
łyżeczka pieprzu
-
łyżeczka kminu rzymskiego
-
łyżeczka oregano
-
łyżeczka czosnku granulowanego
-
łyżka papryki słodkiej mielonej
Jak zrobić szarpaną wołowinę?
Na początku przygotuj mieszankę ziół i przypraw: kolendrę zmiażdż w moździerzu, przełóż do miseczki, następnie dodaj resztę przypraw, włącznie z solą i pieprzem, wlej oliwę, sok z cytryny i wymieszaj.
Wołowinę umyj, osusz, następnie cały kawałek mięsa dokładnie obtocz w marynacie, następnie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą dobę. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, przełóż mięso z całą marynatą, przykryj pokrywą.
Źródło zdjęcia: canva/Al Gonzalez Piekarnik nastaw na 120 stopni C z opcją grzania góra- dół, piecz 5 godzin. Pół godziny przed końcem pieczenia, zdejmij pokrywę i pozwól, żeby mięso delikatnie się podpiekło. Wołowinę wyjmij z piekarnika i podziel ją widelcami na małe, szarpane kawałki, smacznego.