Jak zrobić tradycyjne australijskie lamingtony?
Pochodzenie lamingtonów
Skąd się jednak wzięły lamingtony? Na ten temat istnieje kilka teorii. Ta najpopularniejsza twierdzi, że powstały one w 1900 roku, kiedy to Lady Lamington, czyli żona gubernatora stanu Queensland, Lorda Charlesa Wallace’a Lamingtona całkowicie wrzuciła kawałek biszkoptu do czekoladowej polewy, a później dodatkowo posypała go kokosem. Jednak znacznie pewniejszą wersją jest ta, według której lamingtony opracował w 1898 roku francuski cukiernik Armand Galland, który pojawił się wtedy w Sydney. Koniec końców przekąska ta stała się z jednym czołowych dań w Australii, a od 2006 roku obchodzi się tam Narodowy Dzień Lamingtona. Odbywa się on 21 lipca.
Co ciekawe, z tym przepisem wiąże się też pewien rekord. Największe ciasto lamington upieczone zostało w Adelajdzie w 2015 roku. Mierzyło ono aż 1 km i zostało podzielone na 20 tysięcy kostek! Wykonanie go zajęło niezwykle dużo pracy. Użyto do niego 400 kg mąki, a pracy nad nim podjęło się 150 osób. Ostatecznie trwało to całe 600 godzin pracy. Takie ciasto niewątpliwie narobiło smaku niejednej osobie!
Ciastka przypominające lamingtony można też zasmakować w Republice Południowej Afryki. Zwą się one ystervarkies. Poza tym w Chorwacji, Słowenii i Serbii można często spotkać podobny deser nazywany po prostu kostkami kokosowymi lub čupavci. Zatem przekąska ta jest międzynarodowa!
Przepis na lamingtony
Poniższy przepis na lamingtony jest bardzo prosty i podstawowy. Nie powinien zatem sprawić wam żadnego kłopotu. W bardziej zaawansowanej wersji można go przełożyć dżemem lub nawet budyniem. Jednak nie jest to konieczne, gdyż połączenie zwykłego biszkoptu z kakao i wiórkami kokosowymi nie tylko zachwycająco wygląda, ale równie dobrze smakuje! Zatem nie zwlekajcie i upieczcie domowe lamingtony już dziś!
Składniki na biszkopt:
7 dużych jajek1 szklanka cukru białego2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na lukier:
3 szklanki cukru pudru½ szklanka gorzkiego kakao70 g masła1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 szklanka wrzącej wody1 szklanka wiórków kokosowychPrzygotowanie biszkoptu:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wyjmujemy foremkę o wymiarach 20 × 30 cm i smarujemy ją masłem. Pamiętajmy, że jeśli weźmiemy większe naczynie, będziemy musieli zwiększyć ilość składników, aby wszystko dobrze się udało. Następnie stawiamy miskę i wbijamy do niej jajka oraz wsypujemy cukier. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się w środku wodą i ubijamy masę. Kiedy już się ociepli, zdejmujemy ją i zaczynamy ją miksować, do momentu, w którym całkiem się ostudzi i zagęści. Będzie to trwało około 8 minut.
Kolejnym krokiem jej przesianie mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy już to zrobimy, wsypujemy ją powoli do ubitej masy, cały czas mieszając. Składniki muszą się ze sobą połączyć. W międzyczasie dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 25 minut. Po tym okresie zostawiamy ją do ostudzenia. Biszkopt można zrobić dzień przed przygotowaniem lukru. Taki będzie łatwiejszy do pokrojenia.