Jak zrobić tradycyjne australijskie lamingtony?
pixabay.com

Jak zrobić tradycyjne australijskie lamingtony?

Lamingtony to tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe, które obtacza się w kakao oraz w wiórkach kokosowych. W Polsce nazywane są często kokosankami lub kudłaczami. W innych krajach przyjmują jeszcze inne pseudonimy. Niezależnie od nazwy, lamingtony to pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka, idealnie nadające się do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Polecamy wszystkim, którzy jeszcze nie zasmakowali tego deseru!

Pochodzenie lamingtonów

Skąd się jednak wzięły lamingtony? Na ten temat istnieje kilka teorii. Ta najpopularniejsza twierdzi, że powstały one w 1900 roku, kiedy to Lady Lamington, czyli żona gubernatora stanu Queensland, Lorda Charlesa Wallace’a Lamingtona całkowicie wrzuciła kawałek biszkoptu do czekoladowej polewy, a później dodatkowo posypała go kokosem. Jednak znacznie pewniejszą wersją jest ta, według której lamingtony opracował w 1898 roku francuski cukiernik Armand Galland, który pojawił się wtedy w Sydney. Koniec końców przekąska ta stała się z jednym czołowych dań w Australii, a od 2006 roku obchodzi się tam Narodowy Dzień Lamingtona. Odbywa się on 21 lipca.

Co ciekawe, z tym przepisem wiąże się też pewien rekord. Największe ciasto lamington upieczone zostało w Adelajdzie w 2015 roku. Mierzyło ono aż 1 km i zostało podzielone na 20 tysięcy kostek! Wykonanie go zajęło niezwykle dużo pracy. Użyto do niego 400 kg mąki, a pracy nad nim podjęło się 150 osób. Ostatecznie trwało to całe 600 godzin pracy. Takie ciasto niewątpliwie narobiło smaku niejednej osobie!

Ciastka przypominające lamingtony można też zasmakować w Republice Południowej Afryki. Zwą się one ystervarkies. Poza tym w Chorwacji, Słowenii i Serbii można często spotkać podobny deser nazywany po prostu kostkami kokosowymi lub čupavci. Zatem przekąska ta jest międzynarodowa!

Przepis na lamingtony

Poniższy przepis na lamingtony jest bardzo prosty i podstawowy. Nie powinien zatem sprawić wam żadnego kłopotu. W bardziej zaawansowanej wersji można go przełożyć dżemem lub nawet budyniem. Jednak nie jest to konieczne, gdyż połączenie zwykłego biszkoptu z kakao i wiórkami kokosowymi nie tylko zachwycająco wygląda, ale równie dobrze smakuje! Zatem nie zwlekajcie i upieczcie domowe lamingtony już dziś!

Składniki na biszkopt:

7 dużych jajek
1 szklanka cukru białego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na lukier:

3 szklanki cukru pudru
½ szklanka gorzkiego kakao
70 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie biszkoptu:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wyjmujemy foremkę o wymiarach 20 × 30 cm i smarujemy ją masłem. Pamiętajmy, że jeśli weźmiemy większe naczynie, będziemy musieli zwiększyć ilość składników, aby wszystko dobrze się udało. Następnie stawiamy miskę i wbijamy do niej jajka oraz wsypujemy cukier. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się w środku wodą i ubijamy masę. Kiedy już się ociepli, zdejmujemy ją i zaczynamy ją miksować, do momentu, w którym całkiem się ostudzi i zagęści. Będzie to trwało około 8 minut.

Kolejnym krokiem jej przesianie mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy już to zrobimy, wsypujemy ją powoli do ubitej masy, cały czas mieszając. Składniki muszą się ze sobą połączyć. W międzyczasie dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 25 minut. Po tym okresie zostawiamy ją do ostudzenia. Biszkopt można zrobić dzień przed przygotowaniem lukru. Taki będzie łatwiejszy do pokrojenia.

Przygotowanie lukru:

Do miski wsypujemy cukier puder, kakao, masło, ekstrakt z wanilii i dolewamy wrzącą wodę. Wszystko mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Podobnie jak przy biszkopcie, miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy przez około 3 minuty. Powstały lukier będzie dość rzadki, dzięki czemu lepiej wsiąknie w biszkopty.

Na tym etapie możemy już połączyć ze sobą składniki. Biszkopt kroimy na małe, kwadratowe kawałki. Maczamy je dokładnie w lukrze ze wszystkich stron. Uważajmy, aby nie wpadły do środka. Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych i odkładamy na bok do zastygnięcia. Takie lamingtony są gotowe do podania!

Następny artykuł