Smakosze.pl Przepisy Jakie przyprawy dodawać do zupy ogórkowej?
canva/ Aneta_Gu, Getty Images

Jakie przyprawy dodawać do zupy ogórkowej?

23 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa ogórkowa jest klasyką polskich zup, jednak niektórzy ciągle nie wiedzą jakie przyprawy są kluczowe, aby ugotować ją w najlepszy sposób. Podstawą jest koperek, lubczyk oraz pietruszka. Takie połączenie daje pewność, że danie wyjdzie obłędnie pyszne.

Zupa ogórkowa bez lubczyku nie jest doskonała. Przyprawa ta nadaje jej charakterystyczny smak, a także podkreśla umami, czyli smak mięsny. Wystarczy dodać jej odrobinę, aby natychmiast zauważyć różnicę.

Pietruszka z kolei pozwala uzyskać wyrazisty i lekko korzenny posmak, co wykorzystywane jest w praktycznie wszystkich wywarach. Zarówno korzeń, jak i liście warto wrzucić do bulionu w sporej ilości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Koperek jest za to swojego rodzaju "kropką nad i" ogórkowej, jak i wielu innych zup. Należy dodawać go pod sam koniec, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie zatracić jego specyficznego, ziołowego aromatu.

Przepis na doskonałą i prostą zupę ogórkową

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 3 litry wody

  • 3 marchewki

  • 2 małe pietruszki

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • 1 łyżka lubczyku

  • 3 ząbki czosnku

  • 8 średnich ziemniaków

  • 8 sporych ogórków kiszonych

  • ½ szklanki wody z ogórków kiszonych

  • sól

  • pieprz

  • ½ szklanki śmietany 18%

Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą. Dodaj do mięsa ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, ząbki czosnku i zacznij gotować na średnim ogniu. Po około 45 minutach dodaj do garnka startą marchewkę oraz pietruszkę i gotuj przez 15 minut.

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj kolejne 15 minut. Następnie do wywaru wrzuć starte ogórki, dopraw zupę solą i pieprzem. Całość wzbogacamy o sok po kiszeniu ogórków i gotujemy przez 5 minut. Zahartowaną gorącym wywarem śmietanę, dodaj do zupy. Przy rozlewaniu do talerzy, każdą porcję posyp świeżo siekanym koperkiem. Smacznego.

Zupa ogórkowa

Źródło: canva/dziewul, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy