Jakie przyprawy dodawać do zupy ogórkowej?
Zupa ogórkowa jest klasyką polskich zup, jednak niektórzy ciągle nie wiedzą jakie przyprawy są kluczowe, aby ugotować ją w najlepszy sposób. Podstawą jest koperek, lubczyk oraz pietruszka. Takie połączenie daje pewność, że danie wyjdzie obłędnie pyszne.
Zupa ogórkowa bez lubczyku nie jest doskonała. Przyprawa ta nadaje jej charakterystyczny smak, a także podkreśla umami, czyli smak mięsny. Wystarczy dodać jej odrobinę, aby natychmiast zauważyć różnicę.
Pietruszka z kolei pozwala uzyskać wyrazisty i lekko korzenny posmak, co wykorzystywane jest w praktycznie wszystkich wywarach. Zarówno korzeń, jak i liście warto wrzucić do bulionu w sporej ilości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Koperek jest za to swojego rodzaju "kropką nad i" ogórkowej, jak i wielu innych zup. Należy dodawać go pod sam koniec, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie zatracić jego specyficznego, ziołowego aromatu.
Przepis na doskonałą i prostą zupę ogórkową
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
-
500 g żeberek wieprzowych
-
3 litry wody
-
3 marchewki
-
2 małe pietruszki
-
1 liść laurowy
-
2 ziela angielskie
-
1 łyżka lubczyku
-
3 ząbki czosnku
-
8 średnich ziemniaków
-
8 sporych ogórków kiszonych
-
½ szklanki wody z ogórków kiszonych
-
sól
-
pieprz
-
½ szklanki śmietany 18%
Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą. Dodaj do mięsa ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, ząbki czosnku i zacznij gotować na średnim ogniu. Po około 45 minutach dodaj do garnka startą marchewkę oraz pietruszkę i gotuj przez 15 minut.
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy i gotuj kolejne 15 minut. Następnie do wywaru wrzuć starte ogórki, dopraw zupę solą i pieprzem. Całość wzbogacamy o sok po kiszeniu ogórków i gotujemy przez 5 minut. Zahartowaną gorącym wywarem śmietanę, dodaj do zupy. Przy rozlewaniu do talerzy, każdą porcję posyp świeżo siekanym koperkiem. Smacznego.
Źródło: canva/dziewul, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy.pl