Smakosze.pl Porady Jakie jest najlepsze mięso do pierogów z mięsem? Kucharze odradzają jeden rodzaj
Fot. Canva/woyzzeck

Jakie jest najlepsze mięso do pierogów z mięsem? Kucharze odradzają jeden rodzaj

6 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Robisz pierogi z mięsem? Dowiedz się, jakiego mięsa nie używać do farszu na pierogi. Jest dobre, ale na kotlety, a nie do farszu. To mięso odradzają nawet kucharze.

Pierogi z mięsem uwielbia każdy

Pierogi z mięsem to obok ruskich najpopularniejsze pierogi w polskiej kuchni. Uwielbia je każdy smakosz i nic dziwnego, bo są naprawdę smaczne oraz syte. Nie każdy jednak wie,  jakiego mięsa powinien użyć, aby stworzyć wyśmienity farsz do pierogów.

Dlatego w dalszej części zdradzę ci, jakie mięso będzie najlepsze oraz dlaczego kucharze odradzają używanie jednego typu mięsa. Już nigdy nie popełnisz błędu, a farsz zawsze będzie smaczny.

lepienie.jpg
Fot. Canva/angorius
Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach nie jest najlepszą opcją

Jakiego mięsa nie używać?

Najlepsi kucharze odradzają używania do farszu na pierogi wieprzowiny. To dobre mięso, ale do innych dań. W przypadku pierogów jest ono zbyt tłuste, a przez to ciężkie .

A w dodatku po ugotowaniu wieprzowina stanie się zbyt sucha. Przez to twoje pierogi dla wielu koneserów pierogów mogą być niesmaczne. Warto posłuchać rady doświadczonych kucharzy i nie używać tego mięsa do farszu. Co zatem wybrać?

Najlepsze mięso do pierogów

Najpyszniejszym mięsem na farsz do pierogów będzie mięso wołowe z rosołu. Wystarczy dodać posiekaną cebulkę oraz przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Ten farsz podpasuje każdemu.

Jak wiadomo mięso wołowe, pomimo że smaczne jest drogie i nie każdy za nim przepada. Dlatego do farszu można wykorzystać także mięso drobiowe . Jest chude, a przy tym bardzo smaczne. Najlepiej kiedy, podobnie jak wołowina, będzie ugotowane w rosole, a następnie zmielone. Wtedy wystarczy dodać cebulę oraz przyprawy i gotowe. Wybierz sama, które mięso będzie najlepsze dla ciebie, ale pod żadnym pozorem nie wykorzystuj do tego wieprzowiny. Sprawdź, dlaczego szparagi są aż tak drogie oraz poznaj przepis na fantastyczne ciasto .

mielone mięso.jpg
Fot. Canva/bhofack2
W sklepach pojawiły się pierwsze szparagi. Cena przyprawia o zawrót głowy
Domownicy wciąż proszą mnie o to ciasto. Całe szczęście jest banalnie proste
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy