Domownicy wciąż proszą mnie o to ciasto. Całe szczęście jest banalnie proste
Poznaj przepis na wyśmienite ciasto, które zachwyci twoją rodzinę. Jest banalnie proste w przygotowaniu, a w dodatku zrobisz je błyskawicznie. Zrób je na deser w swoim domu i przekonaj się sama.
Idealne ciasto na deser
Ciasto z tego przepisu jest uwielbiane przez całą moją rodzinę. Nie ma się, co dziwić, ponieważ jest doskonałe w smaku i zachwyca wyglądem. Jest słodkie, ale nie za słodkie. Będzie smakowało każdemu.
Ty też je polubisz, bo z tym przepisem upieczesz je bardzo łatwo i szybko. Zrób i przekonaj się sama, że to wcale nie jest zbyt skomplikowane, a efekt pozytywnie zaskoczy każdego. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz łatwy przepis.
Tylko kilka składników
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować składniki na ciasto oraz krem. Jest ich całkiem sporo, ale nie kosztują zbyt wiele. Może nawet masz je w swojej kuchni, co pozowali zaoszczędzić pieniądze oraz czas poświęcony na zakupy. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi produktami. Sprawdź ją i zobacz, czego ci brakuje.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 300 g + 130 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 9 jajek
- 100 ml kawy
- 30 g kakao
- 250 g masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przepis na doskonałe ciasto
Do garnka wlej udzielone od białek żółtka z 9 jajek. Wsyp 140 gramów cukru oraz kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia. Następnie wlej kawę i wymieszaj składniki. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełóż gęstą masę do miski i odstaw do wystygnięcia.
Do miski wlej białka i wsyp 300 gramów cukru. Za pomocą miksera ubij oba składniki na gęstą i sztywną masę. Wsyp wiórki kokosowe oraz mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki na gęstą masę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią gęstą masę, rozprowadź ją równomiernie i piecz w temperaturze 150 stopni przez 25 minut. Ciasto odstaw do wystygnięcia.
Do miski przełóż masło i rozbij je mikserem. Kiedy będzie gotowe, przełóż masę z kakao i zmiksuj na jednolity krem. Następnie rozprowadź go po upieczonym chwilę wcześniej spodzie. Ciasto umieść w lodówce.
Tabliczki czekolady pokrusz, a następnie przełóż do garnka. Rozpuść. Kiedy będzie płynna, polej nią wierzch ciasta. Ponownie zostaw je w lodówce do stężenia i gotowe. Sprawdź, jak właściwie zrobić ogórki kiszone oraz poznaj przepis na niezwykłą surówkę.