Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domownicy wciąż proszą mnie o to ciasto. Całe szczęście jest banalnie proste
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.04.2024 16:32

Domownicy wciąż proszą mnie o to ciasto. Całe szczęście jest banalnie proste

krojenie ciasta
Fot. YouTube/Einfache Rezepte

Poznaj przepis na wyśmienite ciasto, które zachwyci twoją rodzinę. Jest banalnie proste w przygotowaniu, a w dodatku zrobisz je błyskawicznie. Zrób je na deser w swoim domu i przekonaj się sama. 

Idealne ciasto na deser

Ciasto z tego przepisu jest uwielbiane przez całą moją rodzinę. Nie ma się, co dziwić, ponieważ jest doskonałe w smaku i zachwyca wyglądem. Jest słodkie, ale nie za słodkie. Będzie smakowało każdemu.

Ty też je polubisz, bo z tym przepisem upieczesz je bardzo łatwo i szybko. Zrób i przekonaj się sama, że to wcale nie jest zbyt skomplikowane, a efekt pozytywnie zaskoczy każdego. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz łatwy przepis. 

masa na ciasto.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte

Tylko kilka składników

Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować składniki na ciasto oraz krem. Jest ich całkiem sporo, ale nie kosztują zbyt wiele. Może nawet masz je w swojej kuchni, co pozowali zaoszczędzić pieniądze oraz czas poświęcony na zakupy. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi produktami. Sprawdź ją i zobacz, czego ci brakuje.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g + 130 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 9 jajek
  • 100 ml kawy
  • 30 g kakao
  • 250 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przepis na doskonałe ciasto

Do garnka wlej udzielone od białek żółtka z 9 jajek. Wsyp 140 gramów cukru oraz kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia. Następnie wlej kawę i wymieszaj składniki. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełóż gęstą masę do miski i odstaw do wystygnięcia. 

Do miski wlej białka i wsyp 300 gramów cukru. Za pomocą miksera ubij oba składniki na gęstą i sztywną masę. Wsyp wiórki kokosowe oraz mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki na gęstą masę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią gęstą masę, rozprowadź ją równomiernie i piecz w temperaturze 150 stopni przez 25 minut. Ciasto odstaw do wystygnięcia.

Do miski przełóż masło i rozbij je mikserem. Kiedy będzie gotowe, przełóż masę z kakao i zmiksuj na jednolity krem. Następnie rozprowadź go po upieczonym chwilę wcześniej spodzie. Ciasto umieść w lodówce. 

Tabliczki czekolady pokrusz, a następnie przełóż do garnka. Rozpuść. Kiedy będzie płynna, polej nią wierzch ciasta. Ponownie zostaw je w lodówce do stężenia i gotowe. Sprawdź, jak właściwie zrobić ogórki kiszone oraz poznaj przepis na niezwykłą surówkę

cczekolada na wierzchu.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte