Jesienny sernik z dodatkiem dyni. Cudowna przyprawa podkręca jego smak
Sernik z dodatkiem dyni jest pyszną jesienną wersją uwielbianego przez wielu smakoszy ciasta. Z delikatnym i kremowym twarogiem warzywo komponuje się doskonale, a jego smak świetnie podkreśla przyprawa do piernika. Koniecznie spróbujcie — goście będą zachwyceni takim deserem.
Dynia świetnie pasuje nie tylko do dań wytrawnych. W kremowym i bogatym w korzenne przyprawy serniku też się odnajdzie. Smakołyk jest prosty w przygotowaniu, ma szansę skusić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Spróbujecie?
Przepis na pyszny sernik z dodatkiem dyni
Składniki na spód:
-
250 g ulubionych ciasteczek kakaowych
-
pół kostki masła lub margaryny
Składniki na masę serową z dynią:
-
1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego
-
około 400 g purée z dyni
-
220 g cukru
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
2 jaja
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Jak zrobić sernik z dodatkiem dyni? Smaku deserowi nada przyprawa piernikowa
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Herbatniki kruszymy i łączymy z miękkim masłem. Masą wypełniamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, po czym umieszczamy całość w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i przyprawą do piernika. Dodajemy purée z dyni, łączymy, a następnie, nie przerywając mieszania, pojedynczo wbijamy jajka . Gdy powstanie jednolita masa, wyjmujemy formę z lodówki i układamy ser z dodatkami na zastygniętym spodzie.
Sernik z dodatkiem dyni pieczemy około 60 minut. Studzimy go w piecu, stopniowo coraz bardziej uchylając drzwiczki. Przed podaniem można go udekorować polewą czekoladową lub śmietankową. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne serniki. Szczególnie polecamy recepturę na klasyczny krakowski z rodzynkami . Spróbujecie też niewymagającego pieczenia sernika czekoladowego . Oba smakołyki was zachwycą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
-
Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama