Jest coraz gorzej. Kolejna restauracja upadła. Nie pomagają nawet Kuchenne Rewolucje
![Restauracje zamykają się masowo](https://images.iberion.media/images/1920/Ba_Z_Wg_DA_Lv7_Bf_L_Ugdy_Oc1_C_Restauracje_zamykaja_sie_masowo_42bc207958.png)
Restauracje są w trudnej sytuacji. Rosnące ceny prądu czy gazu powodują, że wielu z nich nie opłaca się już nawet podnosić cen — po prostu się zamykają. Upadają nawet miejsca z renomą i te, w których Magda Gessler przeprowadziła Rewolucje.
Głośnym echem odbiło się zamknięcie lokalu Wesołe Gary z Krakowa. Restauracja zbierała liczne, pozytywne opinie od gości, lecz mimo to właściciele zdecydowali się ją zamknąć. Powód? Wysokie opłaty, których nie dało się pokryć nawet przy sporych obrotach. To tylko jedna z przykrych historii.
Restauracje zamykają się masowo
W ostatnim półroczu obserwujemy ogromny wzrost zamknięć lokali gastronomicznych. Jak wynika z analizy wykonanej przez Dun & Bradstreet dla „Rzeczpospolitej” w 2022 roku liczba zawieszonych działalności gastronomicznych była o aż 260% większa niż rok wcześniej.
Z materiału dowiadujemy się też, że aż 2/3 restauracji jest w trudnej kondycji. Sami restauratorzy przyznają także, że to, co dzieje się teraz jest o wiele trudniejsze niż sytuacja podczas lockdownu:
Nowe podatki, wysoki ZUS, ceny produktów, oraz ceny prądu i gazu nie zostawiają żadnych złudzeń przedsiębiorcom w Polsce. Ostatni rok był walką o przetrwanie, a urzędy niestety nie wspierają małych biznesów — możemy przeczytać w oświadczeniu ekipy restauracji Wesołe Gary.
W czasie COVID-19 otrzymaliśmy wsparcie od państwa. Rząd przekazał dopłaty, zawieszono ZUS. Do tego klienci starali się pomagać, jak mogli – podkreśliła właścicielka zamkniętej już restauracji Ramża z Rudy Śląskiej w wypowiedzi dla portalu Business Insider.
Teraz jedynym wsparciem zdają się wchodzące wraz z nowym rokiem limity cen energii. Przedłużający się kryzys nie tylko nie pomogą w rozwijaniu biznesu, ale utrudnia nawet jego utrzymanie. Polegają najbardziej doświadczeni, czego przykładem może być choćby warszawska pizzeria UFO, która działała w stolicy od 1990 roku.
Nawet Kuchenne Rewolucje nie pomagają restauracjom
Z trudnościami w utrzymaniu rentowności z pewnością borykały się zamknięte w tym roku Czardasz czy Utarte. Obie restauracje znane były gościom z programu Kuchenne Rewolucje — Czardasz działał w Gdańsku od 50 lat, a Utarte na gastronomicznej mapie Chorzowa obecne było przez „zaledwie” 20 lat.
Wszystko wskazuje na to, że niestety będziemy świadkami kolejnych zamknięć. Kryzys bowiem dotknął wszystkich i wielu właścicieli restauracji obserwuje znaczny spadek obrotów w ciągu tygodnia. To najprawdopodobniej efekt szukania oszczędności przez konsumentów, którzy na jedzenie na mieście zaczęli pozwalać sobie "od święta".
W ocenie wielu właścicieli biznesów gastronomicznych obecne czasy utrudniają prowadzenie restauracji dla gości „z ulicy". Na to nie pomogą limity cen energii, które zaproponował rząd. Tak przynajmniej uważa jeden z gdyńskich restauratorów:
Weszły limity cen energii, ale działają one dopiero od 1 stycznia. [...] moim zdaniem kłopoty gastronomii dopiero się zaczną. Wakacje kredytowe spowodowały, że część społeczeństwa nie zobaczyła jeszcze znacznego uszczuplenia domowych budżetów. – przyznał w rozmowie z Business Insider restaurator z Gdyni, który na ten moment stawia na imprezy zorganizowane.
Może sobie na to pozwolić, gdyż lokal posiada na własność. Wielu przedsiębiorców z tego segmentu jednak nieprędko wróci na rynek. Znikoma pomoc państwa i duża niepewność nie sprzyjają inwestycjom. Pozostaje mieć nadzieję, że nadchodzące miesiące przyniosą zmiany na lepsze i będziemy mogli wrócić do ulubionych miejsc bez obaw o płynność finansową.
Na naszej stronie znajdziecie wiele świetnych przepisów, które pozwolą wam przysadzić znane z restauracji przysmaki. Polecamy znakomity patent na chińską surówkę. Świetnie smakuje z soczystym schabowym bez panierki czy kotletami ziemniaczanymi.
![Do restauracji chodzimy rzadziej](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1RKFhnpRvWoUo7rK6mP65N/fd1ffb847fec5f65b31b198ae129e31f/Do_restauracji_chodzimy_rzadziej.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo śmietana jest dobra po otwarciu? Jeden błąd i natychmiast się psuje
Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Business Insider / Fakt / o2
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![Słoiki w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki_w_Biedronce_3532a09ca7.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![papierówki](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240725_104336_483629e19b.jpeg)
![sklep dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_36c73e9217.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![książulo je zupę](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_4972c53e23.jpg)
![zalewanie chleba mlekiem](https://images.iberion.media/images/origin/tani_obiad_460f08a3f3.jpg)
![mleko](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_6_030ec8945f.jpg)
![ryba z frytkami](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_f8c93e9132.jpg)
![mleko w sklepie](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_5d528e4514.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![sklep biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/biedronka1_aa959cf7c4.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![Bosacka z arbuzem](https://images.iberion.media/images/origin/Bosacka_z_arbuzem_e4145b603a.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Smutna seniorka](https://images.iberion.media/images/origin/Smutna_seniorka_8492eb7776.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Lady Gaga](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T195907_952_4bf49a987d.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)