Smakosze.pl

canva/ch__ch

Przebojowa surówka chińska z białej kapusty. Wyjdzie lepsza niż z restauracji

4 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chińska surówka z białej kapusty jest świetnym pomysłem na pełen charakteru dodatek do obiadu. Sos z dodatkiem octu ryżowego sprawia, że warzywa są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające, a smak niezwykle głęboki i wyrazisty. Koniecznie spróbujecie — będzie lepsza niż w niejednym „chińczyku".

Prosta i pełna smaku surówka chińska świetnie pasuje do dań z ryżem i nie tylko. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekty będą zachwycające. Zróbcie od razu dla całej rodziny, a na pewno poproszą o dokładkę.

Przepis na wyrazistą surówkę chińską

Składniki:
  • 1 główka białej kapusty

  • 2 średnie marchewki

  • 1 nieduża cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 5 łyżek octu ryżowego

  • 5 łyżek wody

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 płaskie łyżki cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekane orzechy ziemne do podania (opcjonalnie)

Jak przygotować chińską surówkę? Przepis jest prosty, a efekty znakomite

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Następnie szatkujemy warzywo, przenosimy do dużej miski i solimy. Dzięki temu zabiegowi uwolni wodę, która będziemy mogli usunąć. W efekcie surówka z czasem nie będzie „pływała".

W garnku zagotowujemy wodę, ocet ryżowy, olej i cukier. Delikatnie solimy i rozprowadzamy składniki. Odstawiamy do przestudzenia. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Warzywa łączymy z chłodną zalewą z garnka. Całość przenosimy do odsączonej kapusty i mieszamy. Surówkę przed podaniem chłodzimy przez jakiś czas. Marynata wniknie w warzywa i poprawi ich smak. Możemy też posypać ją orzechami ziemnymi bez soli. Smacznego.

Po inne pomysły na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Polecamy lekki specjał z pora oraz słodką kombinację marchewki i jabłka z odrobiną imbiru i miodu .

Surówka chińska jest wyborna
canva/ ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >