Przebojowa surówka chińska z białej kapusty. Wyjdzie lepsza niż z restauracji
Chińska surówka z białej kapusty jest świetnym pomysłem na pełen charakteru dodatek do obiadu. Sos z dodatkiem octu ryżowego sprawia, że warzywa są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające, a smak niezwykle głęboki i wyrazisty. Koniecznie spróbujecie — będzie lepsza niż w niejednym „chińczyku".
Prosta i pełna smaku surówka chińska świetnie pasuje do dań z ryżem i nie tylko. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekty będą zachwycające. Zróbcie od razu dla całej rodziny, a na pewno poproszą o dokładkę.
Przepis na wyrazistą surówkę chińską
Składniki:
1 główka białej kapusty
2 średnie marchewki
1 nieduża cebula
5 ząbków czosnku
5 łyżek octu ryżowego
5 łyżek wody
5 łyżek oleju rzepakowego
2 płaskie łyżki cukru
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekane orzechy ziemne do podania (opcjonalnie)
Jak przygotować chińską surówkę? Przepis jest prosty, a efekty znakomite
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Następnie szatkujemy warzywo, przenosimy do dużej miski i solimy. Dzięki temu zabiegowi uwolni wodę, która będziemy mogli usunąć. W efekcie surówka z czasem nie będzie „pływała".
W garnku zagotowujemy wodę, ocet ryżowy, olej i cukier. Delikatnie solimy i rozprowadzamy składniki. Odstawiamy do przestudzenia. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Warzywa łączymy z chłodną zalewą z garnka. Całość przenosimy do odsączonej kapusty i mieszamy. Surówkę przed podaniem chłodzimy przez jakiś czas. Marynata wniknie w warzywa i poprawi ich smak. Możemy też posypać ją orzechami ziemnymi bez soli. Smacznego.
Po inne pomysły na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Polecamy lekki specjał z pora oraz słodką kombinację marchewki i jabłka z odrobiną imbiru i miodu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach