Smakosze.pl Przepisy Już nie dodaję cebuli do mielonych. To warzywo sprawia, że są 100 razy bardziej soczyste
Canva/robert6666

Już nie dodaję cebuli do mielonych. To warzywo sprawia, że są 100 razy bardziej soczyste

15 października 2023

Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Lubimy ich smak i łatwość, z jaką robimy je na obiad. Jak sprawić, by mielone były bardziej soczyste? Warto cebulę zastąpić innym warzywem. Wypróbujecie ten przepis na soczyste mielone w swojej kuchni.

Jak zrobić soczyste mielone na obiad?

Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe w Polsce. Kochamy ich smak, soczystość i łatwość przygotowania. Zwykle dajemy do nich cebulę. Jednak czasem nasze danie wychodzi nie tak soczyste, jak byśmy tego chcieli.

Warto zmienić nieco sposób przyrządzania kotletów mielonych. Polecamy przepis na mielone z dodatkiem cukinii. To warzywo zapewni im wyjątkową soczystość i wspaniały smak . Te kotlety będą smakować każdemu.

Canva/Liukov
Canva/Liukov
To najlepsza pomidorowa, jaką w życiu jadłam. Zrobiłam ją za grosze dzięki wskazówkom zaprzyjaźnionej kucharki

Jak zrobić mielone z cukinią?

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą bułką tartą . Do tych składników wbijamy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety mielone i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu . Powinny zostać usmażone na złoty kolor. Kotlety mielone są już gotowe do podania.

Mielone z cukinią, czyli wyjątkowo soczyste danie

Mielone z cukinią możemy podawać z ziemniakami, ulubionymi surówkami lub buraczkami. Tak przyrządzone mielone będą wyjątkowo soczyste. Cukinia nada im kremowości i sprawi, że danie obiadowe będzie pełne witamin.

Warto pamiętać, że jedzenie cukinii dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny. Cukinia pełna jest też błonnika i niskokaloryczna . Mielone z takim dodatkiem będą rozpływać się w ustach. Pisaliśmy o mielonych z dwoma rodzajami cebuli. Podawaliśmy przepis na przysmak z mięsa mielonego rodem z czasów PRL.

kotlety mielone
Canva/manyakotic

Źródło: przyslijprzepis.pl

Orzechy włoskie są gorzkie? Jedna czynność i natychmiast zapomnisz o goryczce
Babcia zdradziła mi jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały. O tej zasadzie każdy zapomina
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy