Babcia zawsze dawała do mielonych 2 rodzaje cebuli. Smak jej kotletów pamiętam do dziś
Czy lubicie jeść kotlety mielone? U mnie w domu często one goszczą. Korzystam z przepisu babci na te lubiane danie obiadowe. Do mięsa dodaję dwa rodzaje cebuli. Dzięki temu kotlety mielone są wyjątkowo soczyste i smaczne.
Kotlety mielone, czyli pyszny obiad
Kotlety mielone są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. Też je lubicie? Cenimy ich smak, ale też łatwość, z jaką można je przygotować. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma zwykle swój patent na mielone.
Korzystam ze sposobu babci na przyrządzenie kotletów mielonych. Dawała ona do mięsa dwa rodzaje cebuli- surową i podsmażoną. Efekt był wyśmienity. Smak tych mielonych pamiętam do dziś i staram się go odtwarzać w swojej kuchni. Polecam przepis babci na soczyste kotlety mielone.
Sposób na te ziemniaki podpatrzyłam w restauracji. Rodzina zajada je, aż się uszy trzęsąJak zrobić kotlety mielone?
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- ½ czerstwej kajzerki
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
Cebulę kroimy w kostkę. Jedną część podsmażamy na patelni, a drugą zostawiamy surową. Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie, a potem odsączamy. Dodajemy ją do miski z mięsem mielonym. Dokładamy cebulę podsmażaną i surową.
Dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wbij jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrabiamy masę i formujemy kotlety mielone. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor.
Kotlety mielone od babci, czyli smak i soczystość
Tak przygotowane kotlety mielone są wyjątkowo soczyste. Dwa rodzaje cebuli, czyli smażona i surowa nadają pysznego smaku, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Tak wtedy smakowało to danie. Kotlety przygotowujemy szybko i smakują całej rodzinie.
Warto je podawać z ziemniakami, ale będą też smakować z kaszą. Jako dodatek polecam buraczki lub surówki z sezonowych warzyw. Smak kotletów mielonych podkreślą też ogórki kiszone. Pisaliśmy o mielonych z niespodzianką w środku. Radziliśmy, jak zrobić mielone rodem z PRL.
Źródło: aniagotuje.pl