Smakosze.pl Przepisy Karkówka z piekarnika pyszniejsza niż z grilla. Sekretem smaku jest uwielbiane warzywo
canva/hamikus

Karkówka z piekarnika pyszniejsza niż z grilla. Sekretem smaku jest uwielbiane warzywo

4 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karkówka z piekarnika zachwyca smakiem podobnie, jak ta z grilla. Wszystko dzięki doprawieniu czosnkiem, rozmarynem i podlaniu białym winem. Mięso pieczone w plastrach nie potrzebuje dużo czasu, by było miękkie. A dzięki dodatkowi marchewki i pietruszki danie wygląda niezwykle apetycznie.

Wszyscy uwielbiamy karkówkę z grilla. W okresie jesienno-zimowym, kiedy z utęsknieniem czekamy na kolejny sezon, przygotujmy karkówkę z piekarnika. Jest o wiele bardziej soczysta niż upieczona na ruszcie , a jej smak i aromat zachwyci całą rodzinę.

Sekretem rewelacyjnego smaku karkówki z piekarnika są warzywa, w szczególności czosnek, który pod wpływem wysokiej temperatury oddaje cały aromat. Karkówkę pieczemy również z marchewką i korzeniem pietruszki. Nie możemy zapomnieć jednak o dodatkach, dzięki którym mięso dosłownie rozpływa się w ustach.

Karkówkę z piekarnika przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy wytrawne wino, całe danie przed pieczeniem skrapiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym i suszonym rozmarynem. Karkówkę pieczemy pod przykryciem, żeby się nie wysuszyła. Koniecznie bez termoobiegu.

Przepis na soczystą i aromatyczną karkówkę z piekarnika

Składniki:

  • 700 g karkówki wieprzowej

  • 4 duże ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • 125 ml białego, wytrawnego wina

  • 2 średnie marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić karkówkę lepszą niż z grilla? Soczyste mięso zachwyca aromatem

Mięso umyj i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i czosnek obierz, pokrój w plasterki. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą.

Nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra-dół. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, następnie poukładaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na górę wyłóż plastry karkówki, poukładaj na nich czosnek.

Mięso skrop sosem sojowym, oprósz suszonym rozmarynem, skrop oliwą. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 210 stopni C i piecz jeszcze 10 minut.

Przygotuj również kotlety schabowe z piekarnika w niezwykłej marynacie oraz chrupiącego kurczaka według przepisu Ani Starmach .

karkówka
canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy