Smakosze.pl Przepisy Karmelizowana marchewka z imbirem - pyszny dodatek do obiadu
canva/haoliang

Karmelizowana marchewka z imbirem - pyszny dodatek do obiadu

23 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się co podać do obiadu? Z pewnością masz w swoich zapasach marchewkę. Możesz z niej zrobić coś ciekawszego niż surówkę z jabłkiem albo duszoną jarzynkę. Przygotuj karmelizowaną marchewkę z imbirem. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu.

Marchewka jest jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Na dodatek jest bardzo smaczna i zdrowa. Nic dziwnego, że dość często pojawia się na naszych stołach.

Dziś jednak proponujemy marchewkę w nowej odsłonie. Dodamy do niej imbir i czosnek, dzięki czemu zyska orientalną nutę. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb.

Karmelizowana marchewka z imbirem — pyszny dodatek do obiadu

Składniki:

  • ok. 50 dag marchewki

  • 2-3 łyżki masła

  • 2 łyżeczki cukru

  • ok. 2 cm świeżego imbiru

  • 1-2 ząbki czosnku

  • sól

Przygotowanie marchewki

Marchewki obierz, opłucz, pokrój w talarki. W garnku rozpuść masło, wsyp cukier i chwilę go przesmaż. Wsyp marchewkę i przesmaż ją na słodkim maśle, co jakiś czas ją zamieszaj.

Imbir i czosnek obierz, drobno posiekaj. Dodaj do marchewki, całość chwilę przesmaż, mieszając.

Marchewkę podlej odrobiną gorącej wody i duś na małym ogniu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Dopraw ją do smaku odrobiną soli.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by marchewka była pokryta gęstym sosem, pod koniec duszenia możesz ją zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość gotuj jeszcze 2 minuty.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na ciekawe dodatki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty , a także, jak zrobić surówkę coleslaw z kalafiora .

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/baibas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy