Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią – smaczny i pożywny lunch
pixabay.com

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią – smaczny i pożywny lunch

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią to smaczny i prosty do przygotowania posiłek. Ponadto jest lekkostrawny i posiada wiele wartości odżywczych. Do zrobienia go potrzebujemy tylko jednej dużej patelni. Po wszystkim nie mamy wiele do zmywania, a możemy cieszyć się kaszottem jeszcze na drugi dzień! Przypadnie zatem do gustu każdemu, kto nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, ale zależy mu na zdrowych posiłkach.

Komu do gustu przypadnie kaszotto?

Prawie każde kaszotto smakuje równie dobrze zarówno tuż po ugotowaniu, jak i na zimno. Dlatego też nada się do zjedzenia podczas obiadu, ale także w formie zapakowanego lunchu do pracy lub szkoły. Można je również schować w lodówce i później odgrzać. Zatem osoby zabiegane powinny zdecydować się na częstsze jedzenie tej potrawy.

Kaszę pęczak charakteryzują wyjątkowo grube i duże ziarna w porównaniu z innymi kaszami. Dzięki temu łatwiej się ją je, a jej smak jest bardziej treściwy. Kaszotto jest także niezwykle zdrowe. Sama kasza pęczak to bogactwo wartości odżywczych. Ma w sobie dużo błonnika, witaminy B, różnych mikro- i makroelementów, dzięki czemu zapewni nam dużo energii na resztę dnia. Dla osób z celiakią na pewno wartościową informacją będzie fakt, że kasza pęczak jest całkowicie bezglutenowa, zatem w żaden sposób nie zagraża ich zdrowiu. Ponadto do kaszotta zawsze dodaje się wiele różnych składników, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Dania z kaszy są zatem zdrowszą alternatywą dla makaronu oraz łatwiejszym w wykonaniu zamiennikiem risotto.

Przepis na kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią

Kasza pęczak przygotowana z dodatkiem warzyw i grzybów na wywarze warzywnym to świetna propozycja dla wegan i wegetarian. Jednak jeśli ktoś lubi jeść mięso, może dorzucić do takiego kaszotta np. indyka. Obie wersje są zdrowe i smaczne. Zachęcamy do korzystania ze składników sezonowych. Nie dość, że zagwarantujemy sobie najświeższe, a jednocześnie pełne witamin składniki, to dodatkowo nasza kuchnia i dieta będą różnorodne. Dzięki temu żadna potrawa nas nie zmęczy ani za szybko nie znudzi.

Poniższy przepis nie jest w żadnym stopniu skomplikowany ani nie wymaga posiadania drogich czy wykwintnych składników. Jego przygotowanie na pewno też nie zabierze nam dużo czasu. Najbardziej zajmujące będzie tylko pokrojenie warzyw i mięsa. Polecamy to zrobić tuż przed rozpoczęciem gotowania, żeby później nie musieć się o nic martwić. Dalej już spokojnie gotujemy kaszotto na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie musimy stale pilnować gotującej się potrawy i w międzyczasie możemy zająć się czymś innym. Zapewniamy, że gdy zasmakujecie już gotowego dania, na pewno zagości w waszych jadłospisach na dłużej!

Składniki:

- 3 łyżki oliwy extra virgin lub olej rzepakowy,
- pół szklanki kaszy pęczak,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 200 g piersi indyka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 60 ml białego wina,
- 1 szklanka bulionu lub rosołu,
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- 1 mała cukinia,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruszki,
- pieprz,
- sól.


Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podgrzewamy oliwę extra virgin lub zwykły olej rzepakowy wraz z drobno posiekaną cebulą. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy suchą kaszę i czekamy ok. 5 minut. Doprawiamy oregano. Następnie dodajemy pokrojonego na małe kawałki indyka, polewamy sosem sojowym i smażymy powoli kolejne 5 minut. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zalewamy je białym winem. Kiedy alkohol już odparuje, dolewamy gorący bulion i doprawiamy całość pieprzem oraz solą. Zostawiamy kaszotto pod przykryciem i gotujemy przez ok. 20 minut. Jeśli jeszcze nie pokroiliśmy warzyw, to teraz możemy to zrobić. Na koniec dorzucamy do potrawy cukinię oraz fasolkę i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po upłynięciu tego czasu gotowe danie ostatni raz mieszamy. W zależności od preferencji możemy dodać więcej pieprzu i soli. Kaszotto nakładamy na talerze i podajemy przyozdobione garścią szczypiorku lub pietruszki. Smacznego!

Następny artykuł