Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią – smaczny i pożywny lunch
Martyna Kucharczyk
Martyna Kucharczyk 25.03.2022 22:49

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią – smaczny i pożywny lunch

Kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią – smaczny i pożywny lunch
pixabay.com

Komu do gustu przypadnie kaszotto?

Prawie każde kaszotto smakuje równie dobrze zarówno tuż po ugotowaniu, jak i na zimno. Dlatego też nada się do zjedzenia podczas obiadu, ale także w formie zapakowanego lunchu do pracy lub szkoły. Można je również schować w lodówce i później odgrzać. Zatem osoby zabiegane powinny zdecydować się na częstsze jedzenie tej potrawy.

Kaszę pęczak charakteryzują wyjątkowo grube i duże ziarna w porównaniu z innymi kaszami. Dzięki temu łatwiej się ją je, a jej smak jest bardziej treściwy. Kaszotto jest także niezwykle zdrowe. Sama kasza pęczak to bogactwo wartości odżywczych. Ma w sobie dużo błonnika, witaminy B, różnych mikro- i makroelementów, dzięki czemu zapewni nam dużo energii na resztę dnia. Dla osób z celiakią na pewno wartościową informacją będzie fakt, że kasza pęczak jest całkowicie bezglutenowa, zatem w żaden sposób nie zagraża ich zdrowiu. Ponadto do kaszotta zawsze dodaje się wiele różnych składników, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Dania z kaszy są zatem zdrowszą alternatywą dla makaronu oraz łatwiejszym w wykonaniu zamiennikiem risotto.

Przepis na kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią

Kasza pęczak przygotowana z dodatkiem warzyw i grzybów na wywarze warzywnym to świetna propozycja dla wegan i wegetarian. Jednak jeśli ktoś lubi jeść mięso, może dorzucić do takiego kaszotta np. indyka. Obie wersje są zdrowe i smaczne. Zachęcamy do korzystania ze składników sezonowych. Nie dość, że zagwarantujemy sobie najświeższe, a jednocześnie pełne witamin składniki, to dodatkowo nasza kuchnia i dieta będą różnorodne. Dzięki temu żadna potrawa nas nie zmęczy ani za szybko nie znudzi.

Poniższy przepis nie jest w żadnym stopniu skomplikowany ani nie wymaga posiadania drogich czy wykwintnych składników. Jego przygotowanie na pewno też nie zabierze nam dużo czasu. Najbardziej zajmujące będzie tylko pokrojenie warzyw i mięsa. Polecamy to zrobić tuż przed rozpoczęciem gotowania, żeby później nie musieć się o nic martwić. Dalej już spokojnie gotujemy kaszotto na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie musimy stale pilnować gotującej się potrawy i w międzyczasie możemy zająć się czymś innym. Zapewniamy, że gdy zasmakujecie już gotowego dania, na pewno zagości w waszych jadłospisach na dłużej!

Składniki:

- 3 łyżki oliwy extra virgin lub olej rzepakowy,- pół szklanki kaszy pęczak,- 1 cebula,- 1 łyżeczka suszonego oregano,- 200 g piersi indyka,- 2 łyżki sosu sojowego,- 60 ml białego wina,- 1 szklanka bulionu lub rosołu,- 200 g zielonej fasolki szparagowej,- 1 mała cukinia,- 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruszki,- pieprz,- sól.

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podgrzewamy oliwę extra virgin lub zwykły olej rzepakowy wraz z drobno posiekaną cebulą. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy suchą kaszę i czekamy ok. 5 minut. Doprawiamy oregano. Następnie dodajemy pokrojonego na małe kawałki indyka, polewamy sosem sojowym i smażymy powoli kolejne 5 minut. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zalewamy je białym winem. Kiedy alkohol już odparuje, dolewamy gorący bulion i doprawiamy całość pieprzem oraz solą. Zostawiamy kaszotto pod przykryciem i gotujemy przez ok. 20 minut. Jeśli jeszcze nie pokroiliśmy warzyw, to teraz możemy to zrobić. Na koniec dorzucamy do potrawy cukinię oraz fasolkę i gotujemy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po upłynięciu tego czasu gotowe danie ostatni raz mieszamy. W zależności od preferencji możemy dodać więcej pieprzu i soli. Kaszotto nakładamy na talerze i podajemy przyozdobione garścią szczypiorku lub pietruszki. Smacznego!

Tagi: