Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości
Solisz rybę kilka godzin przez smażeniem? Popełniasz bardzo duży błąd. Sól sprawi bowiem, że delikatne filety staną się suche i stracą smak. Najlepiej więc oprószyć mięso przyprawą tuż przed położeniem na patelnię.
Jak przyrządzić rybę na obiad?
Sekretem doskonałej ryby jest nie tylko jej rodzaj, ale i sposób przyrządzania. Chude ryby najlepiej przyrządzić w panierce, która zabezpiecza mięso przed utratą wody. Ryba będzie delikatna i soczysta.
Panierkę do ryb przyrządzamy z mąki, jajek i bułki tartej. Tłuste ryby możemy smażyć wyłącznie w mące lub bez żadnych dodatków. Wiele osób doprawia rybę pieprzem cytrynowym, czosnkiem, natką pietruszki, tymiankiem.
Mało kto wie, że kluczowe nie są dodatki, a sól. Im dłużej ryba ma kontakt z solą, tym będzie bardziej sucha. Sól wyciąga bowiem wodę. Żadna panierka nie pomoże, jeśli nie zastosujemy się do tej zasady.
Rybę solimy zawsze chwilę przed smażeniem
Wiele osób soli rybę nawet na kilka godzin przed smażeniem. W ten sposób chcą podkręcić smak przygotowywanej potrawy. Zasada ,,im mięso dłużej się marynuje, tym jest lepsze" nie działa jednak w przypadku ryb.
Filety rybne są niezwykle delikatnym mięsem, które ma w sobie dużo wody . Sól ma właściwości wyciągające wodę z ryb, dlatego dodajemy ją tuż przed smażeniem. W przeciwnym razie filety po usmażeniu będą suche i niesmaczne.
Jak smażyć ryby, żeby nie były suche?
Jeśli smażymy rybę bez panierki, wystarczą jej 3 minuty smażenia na stronę. Filety panierowane smażymy po około 4-5 minut. Przeciągnięcie będzie skutkowało suchym mięsem.
Ryby zawsze smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Panierka dodatkowo zabezpiecza delikatne mięso przez wysuszeniem.
Filety obtaczaj w mące, jajkach i bułce tartej. Dzięki mące panierka lepiej trzyma się ryb i nie odkleja się podczas smażenia. Mąka zabezpiecza także rybę przed wysuszeniem.
Nie ma gorszego rodzaju ryby . Polacy wciąż się nią zajadają. Sprawdź również, dlaczego wątróbka wychodzi sucha .