Dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Winny jest 1 błąd
Czy wiecie, dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Winne jest przede wszystkim nieodpowiednie smażenie, a zwłaszcza ciągłe obracanie i wynikające z niego nieprawidłowe ułożenie podrobów na patelni. Wyjaśniamy, jak uzyskać lepsze efekty.
Wątróbka po usmażeniu powinna być delikatna i soczysta. Aby zachwyciła każdego smakosza, konieczne jest spełnienie kilku reguł. Jedna z nich jest odpowiednie ułożenie produktu na patelni — jego powierzchnia musi w całości stykać się z powłoką naczynia.
Dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Nie ma kontaktu z patelnią
Wielu z nas, obawiając się przesuszenia podrobów, obraca je nieustannie podczas smażenia. Taka taktyka niestety utrudnia ścięcie się ich powierzchni. Wątróbka, którą przyrządzamy bez kontaktu z patelnią, będzie puszczała soki.
Wyjdzie więc sucha, a tłuszcz będzie intensywnie chlapał. Jeśli chcemy uniknąć takiej sytuacji, musimy zostawić podroby na patelni bez obracania przez 2-3 minuty. W tym czasie ich powierzchnia ładnie się zrumieni, zamykając to, co najlepsze wewnątrz.
Pamiętajmy też, że istotne jest smażenie podrobów na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli położymy je na chłodnej patelni, nasiąkną tłuszczem. Z tego samego powodu trzeba też układać wątróbkę stopniowo.
Co jeszcze jest ważne podczas smażenia wątróbki?
Kluczowe w uzyskaniu zadowalających rezultatów jest przygotowanie podrobów tak, by wszystkie kawałki były podobnych wymiarów. Wieprzową lub wołową wątróbkę dobrze jest też namoczyć w mleku, by pozbyć się gorzkiego smaku.
Aby ułatwić sobie smażenie, warto też obtoczyć podroby w mące pszennej, która wchłonie nadmiar wilgoci z ich powierzchni i zapobiegnie chlapaniu tłuszczu. Dobrą praktyką jest też solenie pod koniec smażenia. W ten sposób uzyskuje się bowiem miękkie i kruche podroby.
Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na znakomitą wątróbkę. Wypróbujcie wersję duszoną z jabłkiem. Być może skusi was też patent na soczyste podroby z piekarnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wsyp mąkę do wrzątku z masłem. Faworki i pączki mogą się schować
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama