Smakosze.pl

YouTube/@domowaanna6291

Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Robię je tylko z 2 składników

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gdy za oknem szaro i ponuro zwykle ma się ochotę na coś słodkiego. Najlepiej przyrządzić niezwykle prosty i błyskawiczny deser. Ja robię obłędnie pyszny sernik na zimno. Moja rodzina za nim przepada i zawsze sięga po dokładkę. 

Sernik z 2 składników na jesień

Czy jesteście łasuchami? Ja i moja rodzina do nich należymy. W domu zwykle musi być coś słodkiego, a jesienią to już konieczność. Pysznymi deserami osładzamy sobie długie listopadowe wieczory. Jednak te jesienne smakołyki robię bardzo szybko.

Jednym z nich jest doskonały sernik na zimno w optymistycznym zielonym kolorze. Do jego przyrządzenia potrzebuję tylko 2 składników. To ciasto bez pieczenia jest prawdziwym rarytasem. Moi bliscy zajadają się nim, dlatego polecam przepis na ten znakomity deser. 

sernik
YouTube/@domowaanna6291
pulpety na szybki obiad

Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić sernik na zimno z 2 składników?

Składniki:

  • 4 galaretki o smaku kiwi
  • 250 g twarogu
  • 5 szklanek gorącej wody

Zrobienie sernika zaczynamy od wsypania do miseczki galaretek o smaku kiwi. Zalewamy je 3 szklankami gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie przelewamy do większego naczynia, a gdy stężeje, galaretkę kroimy w kostkę. 

Kostkę wkładamy na pół godziny do lodówki. Teraz kolejne dwa opakowania galaretki zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Rozpuszczamy i odstawiamy, by ostygła. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej twaróg. Całość miksujemy i przygotowujemy foremkę, najlepiej silikonową. 

Sernik na zimno, czyli deser idealny

Na spód foremki kładziemy galaretkę w kostce i zalewamy zmiksowaną galaretką z serem. Sernik wkładamy do lodówki, by stężał na kilka godzin. Po upływie tego czasu możemy deser przełożyć na talerz i kroić. Tak przyrządzony sernik na zimno jest niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu.

Czasu wymaga jedynie tężenie sernika w lodówce. Warto czekać, bo efekt zachwyca. Otrzymujemy pyszne ciasto na zimno, które wyśmienicie smakuje jesienią. Jest tak smaczne, że dokładki będą konieczne. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto smaku Grześków. Podawaliśmy też przepis na pyszną Chatkę Baby Jagi. 

sernik
YouTube/@domowaanna6291

Źródło: YouTube/@domowaanna6291

szynka Okrasy

Okrasa upiekł taką szynkę, że czapki z głów. Za jej smakiem stoją zaskakująco proste składniki

CZYTAJ DALEJ
niedziela handlowa Wigilia

Kolejne zamieszanie z niedzielą handlową w Wigilię. Wciąż nie wiadomo, czy przed świętami zrobimy zakupy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >