Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Robię je tylko z 2 składników
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.11.2023 19:49

Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Robię je tylko z 2 składników

sernik
YouTube/@domowaanna6291

Gdy za oknem szaro i ponuro zwykle ma się ochotę na coś słodkiego. Najlepiej przyrządzić niezwykle prosty i błyskawiczny deser. Ja robię obłędnie pyszny sernik na zimno. Moja rodzina za nim przepada i zawsze sięga po dokładkę. 

Sernik z 2 składników na jesień

Czy jesteście łasuchami? Ja i moja rodzina do nich należymy. W domu zwykle musi być coś słodkiego, a jesienią to już konieczność. Pysznymi deserami osładzamy sobie długie listopadowe wieczory. Jednak te jesienne smakołyki robię bardzo szybko.

Jednym z nich jest doskonały sernik na zimno w optymistycznym zielonym kolorze. Do jego przyrządzenia potrzebuję tylko 2 składników. To ciasto bez pieczenia jest prawdziwym rarytasem. Moi bliscy zajadają się nim, dlatego polecam przepis na ten znakomity deser. 

sernik
YouTube/@domowaanna6291
Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos

Jak zrobić sernik na zimno z 2 składników?

Składniki:

  • 4 galaretki o smaku kiwi
  • 250 g twarogu
  • 5 szklanek gorącej wody

Zrobienie sernika zaczynamy od wsypania do miseczki galaretek o smaku kiwi. Zalewamy je 3 szklankami gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie przelewamy do większego naczynia, a gdy stężeje, galaretkę kroimy w kostkę. 

Kostkę wkładamy na pół godziny do lodówki. Teraz kolejne dwa opakowania galaretki zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Rozpuszczamy i odstawiamy, by ostygła. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej twaróg. Całość miksujemy i przygotowujemy foremkę, najlepiej silikonową. 

Sernik na zimno, czyli deser idealny

Na spód foremki kładziemy galaretkę w kostce i zalewamy zmiksowaną galaretką z serem. Sernik wkładamy do lodówki, by stężał na kilka godzin. Po upływie tego czasu możemy deser przełożyć na talerz i kroić. Tak przyrządzony sernik na zimno jest niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu.

Czasu wymaga jedynie tężenie sernika w lodówce. Warto czekać, bo efekt zachwyca. Otrzymujemy pyszne ciasto na zimno, które wyśmienicie smakuje jesienią. Jest tak smaczne, że dokładki będą konieczne. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto smaku Grześków. Podawaliśmy też przepis na pyszną Chatkę Baby Jagi. 

sernik
YouTube/@domowaanna6291

Źródło: YouTube/@domowaanna6291