Kładę masę makową na ciasto. Ten deser jest 100 razy lepszy niż zwykły makowiec
Tradycyjny makowiec to doskonałe ciasto na Boże Narodzenie. Niestety, jego długi czas przygotowania zniechęca wiele gospodyń, więc stawiają na to gotowe ze sklepu lub wybierają inne słodkie przysmaki. Istnieje jednak przepis, z którym w łatwy i szybki sposób przygotujesz ciasto makowe. Zrób je, a nikt mu się nie oprze.
Idealne ciasto na Boże Narodzenie
W tym roku zamiast zwykłego makowca przygotuj o wiele lepsze ciasto na Boże Narodzenie. Zawiera najważniejszy składnik, czyli mak, ale jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Po upieczeniu wygląda tak, jakby wyszło spod ręki najlepszego cukiernika.
Dlatego nie wahaj się ani chwili dłużej i poznaj przepis na ciasto makowe. Jego smak oraz lekkość zachwyci całą rodzinę. W dodatku poproszą cię nie tylko o dokładkę, ale i o przepis.
Ciasto zrobisz z tych składników
Ciasto na Boże Narodzenie z poniższego przepisu składa się przede wszystkim z masy makowej. To dzięki niej smakuje aż tak dobrze i zachwyca smakiem. Niezbędne są także składniki na ciasto oraz na posypkę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Einfache Rezepte, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 200 g + 125 g masła
- 200 g + 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 350 g + 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g maku
- 1 l mleka
- 150 g cukru
- 150 g semoliny z pszenicy
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przepis na ciasto makowe
Do garnka wlej mleko i wsyp mak. Wymieszaj składniki i gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie wsyp cukier i ponownie wymieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj semolinę. Składniki podgrzewaj, do momentu zgęstnienia masy. Przełóż ją do miski i pozostaw do wystygnięcia.
Do miski wsyp 200 gramów cukru pudru i dodaj 200 gramów masła. Za pomocą miksera utrzyj składniki. Następnie partiami dodawaj jajka, 350 gramów mąki i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ciasto i równo je rozprowadź. Wyłóż na nie ciasto makowe. Do miski włóż 125 gramów masła i wsyp 300 gramów mąki, 200 gramów cukru pudru, cukier waniliowy. Składniki zagnieć w kruszonkę. Rozsyp ją po wierzchu masy. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Po przestudzeniu krój na kawałki i podawaj gościom.